Kultura

Момо Капор - непоновљиви писац, књижевник и боем

Српски књижевник, сликар и новинар Момчило Момо Капор, члан Сената Републике Српске и Академије наука и умјетности Српске, умро је 3. марта 2010. године.

Капор је био један од најталентованијих српских интелектуалаца 20. вијека.

Написао је читане романе: "Фолиранти", "Белешке једне Ане", "Провинцијалац", "Ада", "Зое", "Зелена чоја Монтенегра", "Од седам до три", "Посљедњи лет из Сарајева"...

Капор је рођен у Сарајеву 1937. године, гдје је провео најраније дјетињство.

Дипломирао је сликарство 1961. године на београдској Академији ликовних умјетности.

Паралелно са сликањен, Капор пише као новинар и књижевник. Велику популарност код публике стекао је кроз текстове "Белешке једне Ане". Слиједи низ бестселера, који су капора начинили једним од најчитанијих писаца у Србији и на просторима тадашње Југославије.

Капор је био аутор и великог броја документарних филмова и телевизијских емисија, а по његовим сценаријима снимљено је неколико дугометражних филмова: "Бадеми с ону страну смрти", "Банкет", "Валтер брани Сарајево","Џоли џокеј", "Крај викенда"...

Капор је био писац осебујног стила, писао је једноставно и занимљиво.

Почетком ратова деведесетих година 20. вијека и распада Југославије, Капор пружа пуну подршку херцеговачком крају из ког је потекао његов отац, као и Србима у БиХ и Хрватској у остваривању њихових права.

Био је члан Сената Републике Српске и Академије наука и умјетности Српске.

Капоров однос према стварању и животу показује се и у његовим мислима и изјавама у којима је сажимао свој поглед на свијет:

- Нисам побјеђен све док не признам пораз, а ја га још не признајем"; "Никада немамо довољно времена за оне који нас воле, већ само за оне које ми волимо".

Момо Капор остаће упамћен као писац чије књиге се читају "наискап", као талентован сликар и новинар због чијих су колумни куповане новине.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog