Vijesti

Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza

Povodom stupanja na snagu novog zakona o useljavanju stručnog kadra u Njemačkoj bh. javnosti obratila se ambasadorka ove zemlje u BiH, Margret Uber.

Ambasadorka naglašava kako će se zakon primjenjivati u svim stručnim oblastima, a posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i da za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti.

 "Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen naodređeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju. O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine. Dakle, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj", kaže ona.

 Dodaje kako vrijedi pravilo "prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza" te da to takođe znači da za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza.

 "One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.

Ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine", kazala je.

Ambasadorka kaže i kako je Njemačka svjesna svoje odgovornosti o etičkom

i održivom useljavanju i da poštuje principe koji se mogu primijeniti u tom pogledu.

"To znači da ćemo posebno doprinijeti i tome da se u zemlji domaćina stvore preduslovi za ostanak mladih i da ćemo se pobrinuti o njihovim perspektivama u domovini. U okviru razvojnopolitičke saradnje Savezna Republika Njemačka ovdje u Bosni i Hercegovini između ostalog angažuje posebno u području izgradnje kapaciteta u javnoj upravi, u području unapređenja privatnog sektora uključujući i stručno obrazovanje kao i u oblasti energije", kazala je ambasadorka Uber.

Podsjećamo, nova zakonska regulativa u Njemačkoj liberalizira uvoz stručne radne snega, a to će posebno osjetiti zemlje naše regije.

 

Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog