Zanimljivosti

Top 11 turističkih destinacija u Nizozemskoj (FOTO)

Nizozemska ili Holandija, jedna od naliberalnijih zemalja u Evropi, svuda je poznata i kao zemlja vjetrenjača, kanala i tulipana, a mnogim svojim ljepotama mami turiste.

Sve turističke atrakcije i zanimljive stvari za vidjeti, nalaze se u relativno kompaktnom području, a pejzaž je prilično ravan, tako da razgledanje možete obaviti na holandski način - biciklom.

U nastavku donosimo 11 nezaobilaznih turističkih destinacija Nizozemske.

1.  Amsterdamski kanali

Kanali dio amsterdamskih gradskih pejzaža i šarma, koliko i u Veneciji, a sjećanja na vrijeme utrošeno u istraživanje predivnih gradskih plovnih puteva ostaju zauvijek.

 

2.  Keukenhof

Kada pomislite na Holandiju, neizbježno ćete pomisliti na tulipane, najpopularniji cvijet u zemlji, a Keukenhof, inače poznat kao Vrt Evrope, jedno je od najljepših mjesta za posjetu u Holandiji.


3. Rijks muzej

Ovaj holandski Nacionalni muzej u Amsterdamu prikuplja rijetka umjetnička djela i antikvitete od 1809. godine. Danas, njegova obimna zbirka broji gotovo sedam miliona umjetničkih djela, uključujući 5.000 slika u više od 250 soba, kao i ogromnu biblioteku sa oko 35.000 knjiga.

 

4.  Muzej Ane Frank

Muzej je smješten u kući u kojoj se Anina porodica, jevrejske izbjeglice iz Frankfurta, skrivala veći dio Drugog svjetskog rata. Ovdje je ova izuzetna djevojka napisala svoj poznati dnevnik. Iako je umrla samo dva mjeseca prije završetka rata, njena zaostavština živi kroz njene riječi, koje su od tada prevedene na 51 svjetski jezik.

 

5.  Muzej Van Goga

Kao što i priliči jednom od najvećih svjetskih umetnika, spektakularni Van Gogov muzej u Amsterdamu nalazi se na impozantnom 35. mjestu vrhunskih muzeja umjetnosti u svijetu koji svake godine privuče skoro 1,5 miliona posjetilaca.

 

6.  Vjetrenjače u Kinderdijku

Ime "Kinderdijk" na holandskom znači "Dječije jezero", a vodi porijeklo nakon velike poplave 1421. godine, kada je na tom mjestu pronađena kolijevka koju je mačka održavala na vodi, a u kojoj je bilo dijete koje je jedino preživjelo poplavu. Ova lokalna legenda je preživjela u engleskoj priči "Mačka i kolijevka". Zbog broja tradicionalnih vjetrenjača Kinderdijk je upisan na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, 1997. godine.

 

7.  Nacionalni park ‘’Hoge Veluwe’’

Ovaj nacionalni park se prostire na gotovo 13.800 hektara i najveći je prirodni rezervat u zemlji, a istovremeno je i jedno od najpopularnijih odredišta za izletnike, i mještane i posjetioce.

 

8.  Zaseoci Ejselmera

Među najljepšim selima u Holandiji su mali zaseoci uz Ejselmer, slatkovodno jezero koje je nastalo zatvaranjem morskog ulaza u Zojderze.

 

9.  Spektakularni nasipi Zilanda

U noći između 31. januara i 1. februara 1953. godine, Ziland je pogođen velikom poplavom. Kako bi se u budućnosti spriječila slična katastrofa, 1960. godine započeta je izgradnja kompleksa brana i nasipa za odranu od vode.


10. Valkenburg

Za one koji traže istoriju, Holandija pruža i takvu atrakciju.


11. Zamak De Har

U blizini starog grada Utrehta, četvrtog po veličini u Holandiji, zamak De Har predstavlja najveće utvrđenje u zemlji.

 

 

Izvor: planetware.com

Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog