Vijesti

Potvrđen četvrti slučaj virusa korona u Srpskoj, prvi slučaj u FBiH zabilježen u Zenici

Riječ je o srednjoškolki iz Čelinca koja je od petka u kućnoj izolaciji, kćerki treće osobe kod koje je prisustvo virusa utvrđeno. Smještena je u izolaciju na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i dobrog je opšteg stanja.

Četvrti slučaj korona virusa u Republici Srpskoj, potvrđen je kod srednjoškolke iz Čelinca, nakon drugog trestiranja. Tokom vikenda škola koju pohađa je dezinfikovana.

 - Određene aktivnosti će biti preduzete naravno i prema razredu u koji ova učenica ide. Kada govorimo o ovome, moram napomenuti da je tokom vikenda škola u Čelincu u koju ide ova učenica, u potpunosti dezinfikovana tako da sa aspekta zatvaranja škole nema potrebe da o tome govorimo - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovaj slučaj je potvrda i da prisustvo virusa korona ne mora da bude uvrđeno na prvom testiranju. Zato je, kažu nadležni, ključno strpljenje i oprez. Јoš jednom su pozvali građane da bez prijeke potrebe ne odlaze u domove zdravlja, da više borave na otvorenom.

- U slučaju ove infekcije postoji mnogo novih stvari nepoznanica i osoba kojoj je test negativan na prvom testiranju ne znači da on nije pod rizikom i zbog toga osoba koja ima pozitivnu epidemiološku anamnezu i kod negativnog testa ostaje na izolaciji 14 dana - istakla je Maja Travar, načelnica Zavoda za kliničku mikrobiologiju.

- Na osnovu podataka možemo da kažemo da nemamo transmisija i prenosa virusa u zajednici i to nam daje dovoljno prava da odlučimo i kažemo da apsolutno u ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvom zabranom javnih okupljanja - napomenula je Јelena Đaković Dević, specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prvi slučajevi virusa korona u Republici Srpskoj potvrđeni su u četvrtak. Uz djevojčicu iz Čelinca koja je četvrti oboljeli od "Kovid 2019", kako se zove bolest koju izaziva virus korona i prva dva pacijenta su dobro i nemaju simptome.

- Treći pacijent ima subfebrilne temperature, to su temperature do 38 stepeni. Klinički se dobro osjeća i njegov fiziološki pregled je posve uredan. Uredni su im i laboratorijski nalazi - istakla je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

Iako se brojevi mijenjaju pod zdravstvenim nadzorom do danas je 240 pacijenata, iz nadzora je izašlo 55 osoba, a republički inspektor izdao je 76 rješenja o kućnoj izolaciji. Nadležni apeluju da se ta mjera u potpunosti poštuje, inspektori će kontrolisati njeno izvršenje, pa podsjećamo da je njeno nepoštovanje kažnjivo.

- Prema Zakonu o inspekcijama u Republici Srpskoj ukoliko lica koja je izrečena mjera kućne izolacije ne poštuje rješenje inspektora, s obzirom na to da je riječ o fizičkim licima kazne iznose od 200 do 600 KM - napomenula je Dušanka Makivić, portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

Školsko zvono i učenička graja ponovo odjekuju hodnicima banjalučke Osnovne škole "Branko Ćopić" koja je u četvrtak zatvorena i dezinfikovana, jer je kod jednog od đaka utvrđeno prisustvo virusa korona. Iako situacija djeluje uobičajeno u školi nema 26 đaka i 12 nastavnika koji su bili u kontaktu sa dječakom kod kojeg je utvrđeno prisustvo virusa.

- Nekoliko naših kolega radiće u dvije smjene, određeni broj časova izvodiće nastavnici koji u određenom vremenu imaju pauze, a angažovaćemo i nekoliko nastavnika van škole - istakla je Branislava Pejašinović, direktorka OŠ "Branko Ćopić" Banjaluka.

Kako ne bi došli u tu situaciju svi upućuju na isto – mjere lične higijene, ali i poštovanje uputstava koje izdaju nadležni ključni su u borbi protiv širenja virusa.

Prema mnogima, izostanak discipline razlog je zbog kojeg je Italija nakon Kine postala najveće svjetsko žarište.

Prvi slučja u Federaciji BiH

Riječ je o pacijentici iz Zenice, koja je doputovala iz italijanske regije Lombardija, gdje je boravila prethodnih dana.

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je prvi slučaj infekcije korona virusom u Federaciji BiH. Osoba je od povratka u Zenicu u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Imala je blaže simptome bolesti i epidemiološke indikacije, što je bio razlog da se uzmu brisevi za laboratorijsko testiranje, saopšteno je iz Kriznog štaba za praćenje novog korona virusa ZDK.

 

Izvor: rtrs/bhrt
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog