Svijet

Koronavirus ugrožava ekonomiju

Broj novih slučajeva COVID-19 je u porastu, a posljedice novog virusa mogle bi biti veće po ekonomiju nego po javno zdravlje.

Kako piše britanski Independent, milijarde dolara su nestale sa finansijskih tržišta ove sedmice, a to je samo početak ukoliko se vlade zemalja ne umiješaju kako bi pomogli finansijskom tržištu.

U slučaju da budete pogođeni novim virusom, vjerovatno ćete biti spriječeni da idete na posao, što samog poslodavca, ali i vas kao radnika, dovodi u nezgodnu situaciju.

Jednako važno kao i borba protiv virusa, ako ne i važnije, jeste ’’vakcinisanje’’ naše ekonomije protiv nadolazeće pandemije panike. Ljudska patnja može doći u obliku bolesti i smrti, ali se takođe može doživjeti kao nemogućnost plaćanja računa ili gubitak doma.

Mala preduzeća su u posebnom problemu, boreći se sa situacijom dok lanci snabdijevanja presušuju, ostavlјajući ih bez proizvoda ili ključnih sirovina.

Činjenica da vlade i dalјe vide ovo kao zdravstvenu krizu, a ne ekonomsku, je ono što zabrinjava još više. Vrijeme je da ekonomisti preuzmu, prije nego što se prava pandemija proširi.

 

Frontal/D.M.

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog