Zanimljivosti

Drvo staro 225 miliona godina ugroženo zbog klimatskih promjena

Planina Sederberg koja se nalazi u Južnoj Africi, nazvana je po jednom od najrjeđih stabala na planeti, Clanwilliam kedar.

Ova vrsta nastala je prije 225 miliona godina i preživjela je posljednje ledeno doba. Ali danas je njena budućnost ugrožena, piše Si-En-En.

Posljednjih 17 godina upravnica zaštite Rika du Plesis posvećen je spasavanju kedrovine Clanwilliam. 

"Zbog klimatskih promjena ... cijeli svijet doživljava veće temperature, a niže padavine", kaže du Plesis, koja radi za vladinu organizaciju za očuvanje "CapeNature" koja je odgovorna za održavanje područja divljine i javnih prirodnih rezervata.

Manje kiše sprječava da sjeme prirodno klija, objašnjava ona, a kad klijaju, mlada stabla bore se za opstanak bez vode. Ona kaže da povećane temperature izazivaju i više požara. "Jednom kad drvo zahvati vatra, ono umire", kaže du Plesis.

Du Plesis kaže da su ovaj kraj nekada krasili drevoredi kedra, ali danas se uglavnom nalaze visoko u planinama, rijetko rašireni među stijenama, gdje vode ima malo. Procjenjuje da je u divljini ostalo oko 13.500 Clanwilliam kedrova.

U nastojanju da spase vrstu, tim "CapeNature" je razvio šemu sadnje drveća. To je osjetljiv proces koji započinje sa berbom sjemena. Sjemenke se zatim koriste za razmnožavanje stabala kedra u rasadnicima prije nego što ih posadite na kamenite obronke gdje prirodno rastu.

Du Plesis se lično uključila u sadnju više od 13.000 stabala. Ali život sadnice kedra nije lak. Glodari vole jesti mlade izdanke stabala, a vatra je još veća prijetnja. Samo 10% drveća zasađenih u pustinji će preživjeti.

 

Frontal/D.S.

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog