Region

Митрополит Амфилохије: Литије се настављају преко интернета

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије најавио је синоћ да се литије настављају преко интернета, јер се Црна Гора суочава са вирусом опакијим од короне.

То је вирус 'закон о безакоњу“, рекао је Амфилохије који је одговарао уживо на питања преко Фејсбука и Инстаграма.

Из МЦП су саопштили да је гостовање Митрополита Амфилохија један вид интернет литије „на којој ћемо се сабрати из разних крајева, али у истој љубави и вјери као и сваког четвртка и недеље до сада“.

Митрополит је на питање шта ако се експертски тимови Владе и МЦП не договоре у вези са Законом о слободи вјероисповијести, а литије се не одржавају и Влада искористи прилику да примијени Закон, одговорио да се нада да нијесу толико безумни.

„Само неразумни људи који су подредили судбину Црне Горе својим личним интересима, само они могу да наставе ово безакоње. Види се и код њих, код једног дијела њих, послије ових преговора, да то код њих исто сазријева, нажалост дио њих још инсистира на Закону. Али овдје се надамо да ће нам помоћи ови из Европе и Америке“, казао је Амфилохије.

Он је додао да МЦП не тражи да се цијели Закон повуче, већ одредбе које се односе на црквену имовину и на регистрацију вјерских заједница.

На питање како држава треба да се односи према цркви, Амфилохије је навео примјер САД.

„Има Америка море својих мана, али поштује људска права, а право на вјероисповијести је једно од основних људских права“, навео је Амфилохије.

Он је додао да МЦП нема шта да се обраћа Уставном суду, који је укинуо мајкама са троје и више дјеце стечено право. Сматра и да тај закон треба обновити и вратити мајкама накнаде.

Коментаришући оптужбе на свој рачун, митрополит је упитао како он може бити против Црне Горе и Црногораца кад су сви његови преци уградили себе у Црну Гору.

Одговарајући на оптужбе због неплаћених пореза, Амфилохије је рекао да је и она бивша држава имала споразум са црквом да плаћа 50 одсто дажбина за свештеника, а „ови сада су и то укинули“.

„Наше црквене општине нијесу имале могућности да уплаћују дажбине свештеницима“, казао је Амфилохије.

Он тврди да приходи Митрополије, посебно из Острога, остају у Црној Гори и да Острог, „за којег кажу да има милионе, има своје завршне рачуне и сваки динар иде или за потребе манастира или поклоника“.

„Све иде за народ и обнову светиња. Не иде у друге државе, већ се из других држава слива новац преко прилога. Сад ми је један Рус дао 2.000 евра. Пола сам тога већ дао сиротињи“, казао је митрополит.

 

Извор: Спутњник.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog