Region

Prodata jahta bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita

Jahtu bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, „Jadranku“, otkupio je preduzetnik iz Austrije.

Ministarstvo odbrane Crne Gore zaradilo je prošle godine oko 1,8 miliona evra od viška naoružanja i vojne opreme, u šta spada i „Jadranka", navedeno je u godišnjem izveštaju Ministarstva.

"Jadranka" prodata po smanjenoj cijeni

U tom izvještaju se ukazuje da je brod „Jadranku" kupio Marko Mlakić, koji živi u Austriji, a koji je, ugovorom koji je potpisan u septembru, platio za ovu jahtu 51.000 evra, pišu Vijesti.

„Jadranka", koja je izgrađena 1977. u brodogradilištu u hrvatskoj Kraljevici, bila je najprije procjenjena na 80.000 evra.

Titova jahta prodata je tek u drugom pokušaju kada je cijena smanjena na 50.000 evra.

Nakon raspada bivše Jugoslavije, jahta je ostala u luci Bar, gdje ju je jedno vrijeme povremeno koristio crnogorski državni vrh.

Od vremena raspada Jugoslavije, pisali su mediji, pretrpila je najmanje jednu pomorsku nesreću, a kako se u nju nije ništa ulagalo postojala je opasnost da se raspadne i tokom izvlačenja iz mora.

„Jadranka" je već duže vrijeme na kopnu u barskoj luci čekala na novog vlasnika.

Vlada Crne Gore donijela je odluku 2017. godine da se jahta stavi van operativne upotrebe i proglasi viškom jer je konstatovano da je stanje konstrukcijskih elemenata jahte loše i da je pogonskim strojevima potrebno veliko ulaganje.

Generalni remont, kako se procijenilo, bio bi neisplativ jer bi cijena premašila vrijednost same jahte.

„Jadranka" je bila dio flote mornarice JNA, stavljena na raspolaganje predsjedniku Titu, bila je duga 34 metara, sadržala tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dvie pomoćne kabine za goste.


Ukupno je imala osam ležajeva, a mogla je da primi i do četrdeset dnevnih gostiju.

Tito je plovio „Jadrankom" 24 puta u razdoblju od 1977. do 1980 godine, uglavnom na relacijama sjevernog Jadrana.

 

Izvor: rts.rs

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog