Svijet

Почело тестирање вакцина за корона вирус

Прве инјекције примили су здрави волонтери на Кајзер перманенте вашингтонском Институту за истраживања у Сијетлу

- Амерички научници почели су прву фазу тестирања вакцине за корона вирус на људима, у нади да би у рекордном року могли да развију потенцијалну вакцину против КОВИД-19.

Прве инјекције примили су здрави волонтери на Кајзер перманенте вашингтонском Институту за истраживања у Сијетлу, преноси Глас Америке.

„Ми смо корона вирус тим сада. Сви желе да ураде шта могу у оваком ванредном стању”, рекла је шефица истраживања Лиса Џексон.

Ово је само почетак серије експеримената на људима, с циљем да се покаже да ли су вакцине сигурне и да ли су уопште ефикасне. Чак и да се покаже да је све у реду, инјекције не би ушле у употребу у наредних годину, годину и по дана, рекао је Ентони Фауци из Националних института за здравље САД.

Ипак, проналажење вакцине је врло хитно и приоритет за јавно здравље, рекао је Фауци и навео да је ово први корак у том смеру.

Новинари Асошијетед преса присуствовали су вакцинисању, када је међу првима дошла менаџерка у малој ИТ компанији, преноси Танјуг.

Испред је било, како се наводи, још троје у реду за тест у којем учествује 45 волонтера, који ће примити две дозе, у размаку од месец дана.

„Не знам шта могу да учиним. Ово је одлична прилика за мене да урадим нешто”, рекла је Џенифер Холер из Сијетла, док је чекала вакцину.

Она има 43 године и две кћерке тинејџерке, којима је „кул што мама учествује у експерименту”.

После инјекције, напустила је просторије и рекла да се осећа сјајно.

Вакцина, са кодним именом мРНА-1273, прави се у сарадњи Националног института за здравље и биотехнолошке компаније Модерна Инц. из Масачусетса.

Како се наводи, не постоји шанса да се учесници заразе, јер у вакцинама нема коронавируса.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog