Društvo

Bil Gejts predvidio pandemiju u dokumentarcu iz 2019. godine

Netfliksov dokumentarac opisao je pojavu epidemije poput COVID-19, a Bil Gejts je tada upozorio da će biti potrebne godine za pronalazak lijeka.

U novembru 2019. godine, epizoda pod nazivom ’’Sljedeća pandemija’’, Netfliksovog serijala ’’Explained’’, opisala je način na koji se virus, poput novog virusa korona, može širiti pijacama koje trguju životinjama, poput one u Vuhanu.

Dokumentarac je objasnio kako na pijace u Kini dolaze razne vrste živih životinja, koje se zatim ubijaju na licu mjesta, a meso se prodaje potrošačima. Takve pijace predstavljaju fabriku za neku bolest X, jer je u takvim uslovima mogućnost mutacije virusa veoma visoka, i njegovo posljedično širenje na lјude.

’’Ovo je stočna pijaca u mjestu Lianghua u Kini. Za razliku od pijaca u većem dijelu Zapada, gdje su životinje već mrtve kada stignu, ova pijaca prodaje meso koje je vrlo svježe’’, navodi narator u dokumentarcu.

’’Životinje se ubijaju na licu mjesta, čime ovakve pijace postaju fabrike bolesti X. Mnogo različitih životinjskih vrsta su naslagane jedna na drugu, njihova krv i meso su pomiješani prije same prodaje. Sve vrijeme se njihovi virusi miješaju i mutiraju, povećavajući izglede da jedan takav virus nađe put do lјudi’’, nastavio je narator.

Naučnici vjeruju da novi virus korona (SARS-CoV-2) potiče od zmija i slijepih miševa. Obje vrste životinja prodavane su na pijaci u Vuhanu, a u prethodnim incidentima, poput epidemije SARS-a 2003. godine, slijepi miševi i cibetke doveli su do zaraze lјudi. Nakon što se nekoliko lјudi zarazilo, došlo je do širenja na druge ljude, prouzrokujući pandemiju.

Milijarder Bil Gejts je tada izjavio da kada dođe do pojave pandemije kakvu svijet nije vidio prije toga, bez obzira na njenu veličinu, lјudi će žaliti što nisu uložili više u razvijanje vakcina.

’’Ako dođe do pojave bolesti kakvu ranije nismo vidjeli, obično je potrebno četiri ili pet godina da se pojavi vakcina, ali nove tehnologije bi mogle da skrate to vrijeme. Kad se pojavi pandemija bilo koje veličine, uvijek se osvrnemo  unazad žaleći što nismo uložili više’’, rekao je Gejts.

Ostaje pitanje da li su naučnici i institucije trebali uložiti više kako bi se pripremili za potencijalne epidemije po uzoru na SARS, i da li je to moglo umanjiti uticaj epidemije COVID-19.


Izvor: ccn.com

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog