Vijesti

Вишковић: Апел послодавцима да не отпуштају раднике

Предсједник Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Влада Српске излазити у сусрет и помоћи радницима и привредним субјектима који трпе штету од вируса корона.

"Пролонгираћемо уплату пореза на добит до краја јуна и то ће бити мјера која ће се односити на привредне субјекте који трпе штету од вируса корона. Једна од мјера коју смо промовисали је да пословне банке ставе мораторијум на отплату кредита", рекао је Вишковић у обраћању јавности након сједнице Штаба.

Вишковић, који је и предсједник Владе Српске, упутио је молбу привредним субјектима да раднике не отпуштају, јер ће бити разговарано о томе како помоћи привредним субјектима.

"Привреда Републике Српске има штету, а колика је и колика ће бити у овом моменту се не може говорити, нити знати. Приоритет је да пратимо најугроженије сегменте", рекао је Вишковић.

"Као што је већ у јавности познато, привреда Републике Српске има штете, колике су у овом моменту, и колике ће бити не можемо процијенити, али пратимо најугроженије сегменте. Евидентно је да највеће штете трпе превозници у међународном путничком саобраћају, затим производни капацитети који раде увозно-извозне послове са земљама ЕУ које су у овом моменту у значајним проблемима, туризам и трговина", рекао је премијер Републике Српске након сједнице Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на привреду.

"Овај штаб је разматрао и шаљемо поруку према свим привредним субјектима и њиховим радницима, да ће Влада Републике Српске, анализирајући сваки привредни субјект појединачно, излазити им у сусрет", додао је он.

"До нас је дошла информација да су неки из тих сфера већ почели са отпуштањем радника. Молимо их да у овом моменту то не раде. Послије мјесец дана кризе заједно ћемо сјести и разговарати на који начин помоћи тим привредним субјектима да за те раднике прихватимо одређене обавезе", закључио је Вишковић.

"Некоректно је да послије првих седам дана од како ја на снази криза у Републици Српској, да се прибјегава за таквим врстама мјера", закључио је премијер и додао, "Да би привредним субјектима олакшали, пролонгираћемо и уплату пореза на добит до краја шестог мјесеца. Ова мјера се односи на привредне субјекте који трпе највише штете од корона вируса."

Такође нагласио је да је 501 привредни субјекат поднио захтјев за 14.5 хиљада радника за поврат пореза због повећање палта, за шта ће бити потребно око 2,5 милиона КМ.

"Прошли смо све "проблеме" везано и за транспорт ЕУ. У овом моменту и информацијама људима из Привредне коморе и Уније удружења нема неких значајнијих проблема који се тичу превоза", рекао је Вишковић.

"Живот не може и не смије стати. Привредни амбијент се мора одржати у овим околностима. У наредном периду предузимаћемо друге мјере и у овом тренутку не можемо рећи урадићемо то и то кад не знамо колико ће ово трајати и какве ће штете бити", рекао је Вишковић.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog