Vijesti

Ђаци неће изгубити школску годину - уче на даљину

„Ђаци неће изгубити школску годину. Школска 2019/2020. година ће бити завршена јер правна легислатива омогућава да ђаци стичу знање на даљину и полажу разредне испите, те успјешно заврше школску годину“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на данашњој конференцији за новинаре у Прес центру Владе Републике Српске.

Истакла је да је настава на даљину обавезујући облик наставе само кроз другачију форму комуникације. „Настава на даљину није додатна настава која неће бити валоризована, већ посебан облик наставе дефинисан законом“, прецизирала је Тривићева.

 Упозорила је све оне који на свој начин интерпретирају и тумаче различите одлуке да је Влада донијела Одлуку о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације којом се забрањује  изношење или преношење лажних вијести или тврђења.

Министар Наталија Тривић истакла је да настава на даљину од понедјељка, 23.3.2020. године, почиње и за средњошколце, као и  за ученике музичких школа и установе које школују дјецу са сметњама у развоју.

„Настава ће се изводити употребом онлајн платформи за учење, Office 365 алата и других система комуникације попут мејл адреса, друштвених мрежа и сервиса за размјену порука. Ученици ће овим путем добијати материјале и инструкције за рад и на исти начин слати професорима урађене задатке на прегледавање те добијати од њих повратне информације“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Истакла је да ће директори школа имати обавезу да електронски путем извјештавају Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод о реализованим активностима наставе на даљину.

Она је рекла да се настава на даљину, која се реализује путем телевизије, показала јако успјешном.

„У сарадњи са РТРС-ом, али и другим медијима, реализујемо наставу за osnovce. Наставници, директори, али и дјеца схватили су озбиљно овај облик наставе и свакодневно успијевају да рјешавају све постављене задатке. У наредној седмици у распоред ће бити  уврштено и музичко, физичко и ликовно васпитање“,  истакла је Тривићева.

Нагласила је да су наставно особље, директори школа, дјеца и родитељи  овакав вид наставе прихватили позитивно и да је то  један од разлога због чега ће од понедјељка почети и настава за средњошколце. 

„Настава на даљину је била добитно рјешење јер гледаност у програму Телевизије Републике Српске ставља овај садржај у врх гледаности на подручју који јавни сервис покрива. Уколико се томе дода и онлајн праћење путем веб странице www.rtrs.tv, те на новој платформи еНастава https://enastava.skolers.org/ коју је развило Министарство просвјете и културе Републике Српске то нам потврђује да реформа образовања показује већ прве резултате у области примјене нових технологија у образовању“, навела је министар Наталија Тривић и додала да ово потврђује оправданост пројекта имплементације информационих технологија у образовним установама који би требао да се у потпуности заврши до краја 2021.године.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog