Vijesti

Stari lijek protiv malarije može pomoći u liječenju COVID-19

Šta zajedničko imaju malarija i COVID-19? Na prvi pogled, ne mnogo, ali prema ranijim istraživanjima, hlorokin, stari lijek protiv malarije, bi mogao da ima efekta na novi koronavirus.

Hlorokin, ili hidrohlorokin, koristi se za liječenje malarije od 1944. godine. Može se davati kao prevencija malarije, ali može se primenjivati i u njenom liječenju.

Za razliku od COVID-19, malarija je bolest koju uzrokuje parazit. Ipak, studije pokazuju da je hlorokin efikasan u sprečavanju i liječenju bliskog rođaka COVID-19, odnosno virusa koji izaziva SARS.

"Postoje dokazi da se hlorokin pokazao efikasnim in vitro kada su u pitanju ćelije primata zaražene SARS-om", rekao je doktor Len Horovic, internista i pulmolog njujorške bolnice ''Lenox Hill''.

"Teorija eksperimenta sa ćelijama primata bila je da hlorokin može biti korišten u prevenciji virusne infekcije, ili kao lijek izbora u njenom liječenju", rekao je on.

Virusi koji uzrokuju SARS i COVID-19, pripadaju istoj velikoj porodici koronavirusa, a naučnici u Kini otkrili su da proteinski šiljci na površini virusa koji uzrokuje COVID-19, su slični onima na površini virusa koji uzrokuje SARS.

Ljudi se zaraze kada se ti proteinski šilјci vežu za posebne receptore na membrani ćelija čovjeka. Hlorokin djeluje tako što ometa receptore ljudske ćelije, što za posljedicu ima nemogućnost  virusa da se veže za ćeliju.

"Način na koji je hlorokin djelovao protiv SARS-a jeste da je spriječio vezivanje virusa za ćeliju", rekao je Horovic.

Liječenje pacijenata sa pneumonijom povezanom sa COVID-19 hlorokinom, može skratiti boravak u bolnici i pobolјšati ishod bolesti, otkrili su istraživači u Kini, gdje se provodi više od 20 kliničkih ispitivanja ovog lijeka, a u planu je da se započne sa testiranjima u Engleskoj, Tajlandu, Južnoj Koreji i SAD-u.


Izvor: abcnews.go.com
Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog