Svijet

Popularna skijaška destinacija u Austriji koja je proširila koronavirus Evropom

Popularno austrijsko skijalište Išgl u Tirolu, koje u zimskom periodu privuče milione turista, pokazalo se savršenim inkubatorom za novi virus korona.

Alpsko selo Išgl, san snova za mnoge ljubitelje zabave, pretvorio se u noćnu moru, misleći da napuštaju ovu zimsku oazu samo sa lijepim uspomenama. Međutim, ponijeli su još ponešto, a da toga nisu bili svjesni.

Dok su austrijske vlasti shvatile šta se dešava, šteta je već bila učinjena. Norveška je saopštila da skoro 40%, od više od 1.400 zaraženih u toj zemlјi potiče iz Austrije. Državne vlasti vjeruju da su stotine slučajeva i u Austriji i u Njemačkoj direktno povezani sa Išglom.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pobrao je pohvale u zemlјi i inostranstvu zbog svoje agresivne reakcije na prijetnju novog virusa, ali kritičari kažu da se iznenadna promjena politike Beča dogodila nakon preokreta situacije u Tirolu. Uprkos ranijim upozorenjima drugih zemalјa o problemima u Išglu, tirolski zvaničnici nisu bili za uvođenje strožijih mjera, strahujući da bi to imalo negativan uticaj na lokalnu ekonomiju koja zavisi od turizma, a Beč nije intervenisao.

Prvi znak ozbilјne nevolјe pojavio se 1. marta, kada su zvaničnici Islanda otkrili da je 15 putnika, na letu aviokompanije ’’Icelandair’’koji je stigao dan ranije iz Minhena, bilo pozitivno na novi virus korona. Četrnaest zaraženih bilo je u Išglu. Island je tada upozorio austrijske zvaničnike, ali je Beč odbacio zabrinutosti Rejkjavika.

"Sa medicinske tačke gledišta, malo je vjerovatno da su se infekcije desile u Tirolu", naveo je u saopštenju visoki zdravstveni zvaničnik pokrajine Franc Kacgraber.

U danima koji su uslijedili, slični izvještaji o zaraženim turistima koji su boravili u Išglu, stigli su iz Danske, Norveške, Švedske i Njemačke.

Virus se nastavio širiti, i tako 13. marta prisilio vlasti na stavlјanju cijele doline koja okružuje Išgl, poznatu kao Paznaun, u karantin zajedno sa Sv. Antonom, još jednim popularnim skijaškim područjem u blizini. Ali čak i tada, zvaničnici su dozvolili da skučeni liftovi koji nose skijaše u planine, mogu da rade do nedelјe.

Međutim, austrijski zvaničnici insistiraju na tome da su učinili sve što mogu kako bi zaustavili širenje virusa, čim su postali svjesni ozbilјnosti epidemije.

Otprilike jedna četvrtina od 1.648 slučajeva koronavirusa u Austriji živi u Tirolu, pokrajini koja čini manje od 10% stanovništva zemlјe, a austrijska vlada je uvela neke od najstrožijih mjera u Evropi kako bi usporila širenje zaraze, gotovo zaustavivši javni život u potpunosti.


Izvor:.politico.eu

Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog