Vijesti

СЗО: Није решење само затварање људи, вирус може поново да се појави

Мајк Рајан, извршни директор Светске здравствене организације, изјавио је да државе не могу једноставно да затворе своја друштва како би победили опаку болест која је паралисала свет. Истакао је да је потребно спречити поновно појављивање вируса, а осврнуо се и на вакцину на којој се ради.

У свету је заражено скоро 320.000 људи, док је више од 13.000 изгубило живот.

"Потребно је да се концентришемо на проналажење оних који су болесни, који имају вирус. Потребно је да изолујемо њих и њихове контакте", рекао је Рајан у интервјуу на Би-Би-Сију.

"Проблем са потпуним 'затварањем' друштава... Ако не примењујемо снажне здравствене мере сада, када ограничавање кретања људи буде прекинуто, постоји опасност да ће број заражених поново скочити."

У готово свим светским земљама уведене су јаке мере, затворени ресторани, кафићи, тржни центри и забрањени велики скупови људи.

Рајан је навео пример Кине, Сингапура и Јужне Кореје, као држава које су, захваљујући ригорозним мерама и тежњом да тестирају сваку могућу сумњу, дале пример Европи која је заменила Азију као епицентар пандемије.

"Једном када будемо спречили преношење, можемо да кренемо у борбу са вирусом."

Из Светске здравствене организације су навели да се ради на неколико вакцина, али је само једна пробана у Сједињеним Америчким Државама. Упитан је колико ће бити потребно да се она проследи у Велику Британију и остатак Европе.

"Морамо да се уверимо да су потпуно сигурне. Говоримо отприлике о годину дана. Вакцине ће доћи, али морамо да изађемо и радимо оно што је потребно", закључио је Рајан.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog