Vijesti

Закључци Републичког штаба за ванредне ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о обавезном поступању органа и институција у контроли лица којима је одређена кућна изолација због вируса корона (COVID-19) у Републици Српској.

У циљу сузбијања појаве и ширења корона вируса (COVID-19) на територији Републике Српске, а ради провођења контроле лица којима је одређена кућна изолација, наложено је спровођење мјера од стране надлежних органа и институција и то:

1) да овлашћена службена лица која врше контролу уласка лица на територију Републике Српске, без одлагања, обавјештавају хигијенско-епидемиолошке службе и одјељења комуналне полиције у мјестима у која су упућена лица којима је изречена мјера кућне изолације,

2) да хигијенско-епидемиолошке службе и одјељења комуналне полиције јединице локалне самоуправе, редовно размјењују податке у циљу ефикасног спровођења контрола лица којима је изречена мјера кућне изолације,

3) да градоначелници, односно начелници општина, усљед недовољног броја комуналних полицајаца, а ради вршења благовремене контроле, дају овлашћење својим запосленима за вршење  контроле лица којима је изречена мјера кућне изолације,

4) да органи и институције које врше надзор над провођењем мјера кућне изолације, односно карантина, обавезно свакодневно достављају Министарству управе и локалне самоуправе податке за лица која су поступила супротно изреченим мјерама.

Републички штаб је донио и Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској.

Универзитетско клиничком центару Републике Српске и свим болницама наложено је да могу спроводити само хитне медицинске поступке који подразумијевају хитан пријем пацијената, хитну хируршку интервенцију, обраду онколошких пацијената и хитне медицинске поступке у гинекологији и педијатрији, а да све остале здравствене услуге одложе до даљњег.

Из буџета Министарства здравља и социјалне заштите обезбјеђена су  финансијска  средстава за ЈЗУ  Болница „Свети Врачеви“ Бијељина у износу од 200.000,00 КМ ради повећања капацитета за збрињавање пацијената обољелих од вируса корона (COVID-19).

Донесен  је и Закључак о куповини робе, гдје је Министарство трговине и туризма и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде задужено да изврше набавку сљедеће робе на тржишту Републике Српске и то:

1) Пшеница - 15.000 тона,

2) Кукуруз - 10.000 тона и

3) Соја - 5.000 тона.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о допуни закључка о ограничењу и забрани кретања.

У Закључку о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске, број 05-1/20 од 21.03.2020. године, у тачки 3. додаје се нова подтачка 7) која гласи: „домаће и стране превознике који врше превоз ствари у друмском саобраћају уз предочавање доказа о вршењу превоза (потврда из  подтачке 5. ове тачке, потврда о ангажовању возача, међународни товарни лист (CMR), отпремница, путни налог)“.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о остваривању права на подстицајна средства, којим се омогућава остваривање права на подстицајна средства за: регресирање дизел горива, премије за млијеко и премије за производњу меркантилне пшенице у 2020. години, пољопривредним газдинствима која нису Пореској управи пријавила обавезу доприноса за 2019. годину и нису измирила обавезе по основу накнаде за противградну заштиту за 2019. годину.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о раду царинских служби, којим се тражи од Управе за индиректно опорезивање БиХ да организује рад царинских служби од 00.00 до 24.00 часа у циљу несметаног  протока робе.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о студентима из Републике Српске који су на размјени у иностранству. Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво задужено је да редовно одржава контакте са студентима из Републике Српске који се налазе на размјени у иностранству у циљу праћења њихових потреба и предузимања адекватних мјера. Такође, из буџета ће бити издвојена средства за једнократну финансијску помоћ  у износу од 1.000,00 КМ за сваког евидентираног студента.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о уплати новчаних средстава на рачун посебних намјена – Фонд солидарности.

Новчана помоћ за санацију посљедица изазваних новим вирусом корона, може се уплатити на рачуне посебних намјена – Фонд солидарности:


Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о поништавању потврда за кретање.

Због неодговорног понашања органа „Жељезнице Републике Српске“ а.д. Добој поништавају се све потврде о потреби несметаног кретања које је овај орган издао за своје запослене.

Дозволе за потребу несметаног кретања запослених у „Жељезнице Републике Српске“ а.д. Добој издаје Министарство унутрашњих послова, Полицијска управа Добој.

 

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog