Svijet

’’Smart Working’’ koncept se pokazao korisnim za kompanije i zaposlene

’’Smart Working’’ koncept ustvari podrazumijeva pristup radu koji se ne fokusira na način na koji obavljate određene stvari, već na konačni rezultat. Radi se o radikalnim promjenama koje svako preduzeće, bez obzira na veličinu, može pokušati da uvede, ali njihova potpuna primjena zavisi od pojedinačnih karakteristika određenog posla.

Italijansko istraživanje, provedeno prije same epidemije COVID-19, pokazalo je da ’’smart working’’ koncept pruža određene pozitivne efekte, poput povećane produktivnosti i bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života kod zaposlenih.

Do zaključka da ovaj koncept rada poboljšava produktivnost, kao i radni balans samih zaposlenih, došle su Paola Profeta i Marta Angelici, profesori sa Univerziteta ’’Bocconi’’.

Primijenjena metoda istraživanja bila je kontrolisani slučajni uzorak, gdje su autori studije podijelili 310 administrativnih radnika i radnika u proizvodnji raznih djelatnosti u dvije grupe: 65% njih je jedanput sedmično primjenjivalo ’’smart working’’ koncept tokom devet mjeseci, dok je 35% njih radilo kao i obično. Produktivnost, dobrobit i ravnoteža između radnog i privatnog života dviju grupa praćeni su tokom eksperimenta, koristeći podatke koje je pružila kompanija i upitnike koji su popunili radnici obje grupe i njihovi nadređeni.

Istraživanje je zabilježilo da je produktvnost, po mnogim indikatorima, porasla, što kao rezultat imam povećanu dobrobit za radnike, a ravnoteža između privatnog i poslovnog života se takođe poboljšala.

Da ovakav koncept rada nije i ne treba biti predmet politika rodne ravnopravnosti, naglasila je i sama prof. Profeti, iznijevši zanimljivu nuspojavu ’’smart working’’ koncepta, a to je da su muškarci, s obzirom da su bili u mogućnosti da rade od kuće, bili više posvećeni porodičnim obavezama i kućanskim poslovima, što u konačnici pomaže uravnoteživanju porodičnih uloga.

Trenutna situacija sa COVID-19 natjerala je mnoge kompanije da primijene ovakav koncept rada za širok dijapazon poslova, pokazavši da je ovakav metod rada primjenjiv kako na  rutinske, tako i na nerutinske zadatke.


Izvor: knowledge.unibocconi.eu
Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog