Svijet

Bil Gejts o COVID-19: Potrebno nam je 6 do 10 sedmica ''ekstremnog zatvaranja''

Filantrop i milijarder Bil Gejts vjeruje da je SAD-u potrebno šest do deset sedmica "ekstremnog zatvaranja" kako bi se nosili sa epidemijom COVID-19, što je u suprotnosti sa izjavama predsjednika Trampa.

Naime, predsjednik Donald Tramp nedavno je zagovarao stav, iskoristivši izraz ''možemo raditi dvije stvari odjednom'',  da bi trebalo smanjiti restrikcije do Vaskrsa, 12. aprila, kako bi se zdravi lјudi mogli vratiti na posao, dok bi bolesni ostali u izolaciji.

Pandemija COVID-19 snažno je pogodila američku ekonomiju, a finansijska situacija postaje sve problematičnija za milione Amerikanaca, jer su prijave za nezaposlenost narasle na istorijskih 3,2 miliona zaključno sa 21. martom.

Tramp je rekao da SAD nije država stvorena za ograničenja, dodajući: ''Amerika će ponovo biti otvorena za poslovanje. Vrlo brzo. Mnogo ranije od tri ili četiri mjeseca kao što je neko sugerisao."

Stručnjaci, uklјučujući one u Trampovom krugu savjetnika, upozorili su da bi prebrzo popuštanje restriktivnih mjera dovelo do veće katastrofe na dugoročnom planu.


"Ako pogledate epidemiološku krivulju i druga pogođena područja, biće potrebno najmanje nekoliko sedmica (primjene restriktivnih mjera)", rekao je dr Antoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, 20. Marta, nastavljajući: ''Ne vidim kako će odjednom, u sljedećoj ili za naredne dvije sedmice, to sve biti gotovo. Mislim da za to nema šanse."

Sa izjavom predsjednika Trampa nije se složio Bil Gejts, koji smatra da nije moguće raditi dvije stvari odjednom, kako je to predsjednik izjavio, u ovakvoj situaciji.

''Vrlo je neodgovorno da neko sugeriše da možemo imati najbolјe od oba svijeta. Potrebno nam je ekstremno zatvaranje, tako da za šest do deset sedmica, ako stvari prođu dobro, možete početi da otvarate'', rekao je Gejts, napomenuvši da su mjere izolacije u naselјenim oblastima, zajedno sa široko rasprostranjenim testiranjem,  teške i „pogubne“ za ekonomiju, zaključivši da što prije nešto uradimo na teži način, prije ćemo moći da to poništimo, to jest, da se vratimo na staro.

Fondacija ''Bil i Melinda Gejts'' do sada je donirala 100 miliona dolara za programe koji se bave rješavanjem problema pandemije COVID-19, posebno kako bi se poboljšalo ''otkrivanje, izolacija i napori u liječenju… i ubrzavanje razvoja vakcine, lijekova i dijagnostike''.


Izvor:  finance.yahoo.com

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog