Vijesti

Šeranić: Svi novozaraženi bili u direktnom kontaktu sa oboljelima

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je novih 34 slučaja zaraženih virusom korona.

Ministar Šeranić je potvrdio da su svi novozaraženi bili u direktnom kontaktu sa oboljelima.

"Sedam od njih su sekundardni kontakt, a četiri osobe su one koje su imale putovanja ili došla iz inostranstva", kazao je Šeranić.

On je na današnjoj konferenciji za novinare, povodom aktuelne situacije u vezi sa novim virusom korona, istakao da je juče testirano 176 osoba

"Pokušali smo da povećamo kapacitet testiranja, tako da je ovo nekih 20, odnosno 19 posto u odnosu na broj uzetih uzoraka, a što u odnosu na trend koji smo imali prijašnjih nekoliko dana ipak predstavlja neko smanjenje. Mi ćemo i dalje ciljano nastaviti da tražimo osobe koje su pozitivne, kako bismo što prije novi virus korona stavili pod kontrolu", rekao je ministar Šeranić.

On je kazao i da u smještaj u Studentski centar ne idu lica pozitivna na novi virus korona koja su 13. dan u izolaciji, ali će u slučaju da ponovljeni nalaz bude pozitivan automatski biti tamo upućena.

"Napravili smo nekoliko izuzetaka za 11 lica koja nisu smještena u Studentski centar, ali je za njih obezbijeđen 24-časovni zdravstveni nadzor, a redovno ih obilaze i policijske patrole. Riječ je o porodičnim klasterima sa četvoro djece u kojima su i mala djeca, majci sa dvoje male djece i osobama koje njeguju stara i nepokretna lica", pojasnio je ministar Alen Šeranić.

Komentarišući situaciju da su sinoć sa Klinike za infektivne bolesti iz kruga stare „Hirurgije“ udaljili G. R. i njen sin D. R., ministar je kazao da se takvi slučajevi neće tolerisati.

"Što se tiče situacija od juče vezanih za Klinički centar, hoću da kažem da se upravo na tim primjerima pokazuje da ne možemo biti pouzdani u samosvijest pojedinca kada je ovo u pitanju. Mi to više ne možemo da tolerišemo i tu će se ići sa rigoroznim mjerama po pitanju svakog takvog pojedinca", rekao je Šeranić.

Naglasio je i da je u odnosu na jučerašnji dan broj putnika na graničnim prelazima u Republici Srpskoj smanjen, tako da rezultati uvedenih mjera, kada je u pitanju karantin i kontrola granica, idu u dobrom pravcu.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog