Vijesti

Наредни 21 дан кључан у борби против епидемије вируса корона

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је наредни 21 дан кључан у борби против вируса корона, те су сва средства Српске усмјерена на то да се у овом периоду епидемија покуша у потпуности ставити под контролу, због чега је најважније да грађани остану у својим кућама.

- Очекујем да у наредни 21 дан будемо у бољем положају и да тада говоримо о контроли епидемије -навео је Шеранић и додао да бисмо 1. мај могли дочекати релаксиранији.

Он је нагласио да се у Српској чини све да се не би дошло у ситуацију у којој су Италија или Шпанија, те се ситуација процјењује из седмице у седмицу.

Шеранић је за "Независне новине" рекао да да је првих седмица Република Српска имала једну стратегију, али се сада прешло на другу.

Он је истакао да офанзивна борба против вируса корона подразумијева да се у заједници активно траже они позитивни на вирус.

- Процијенили смо капацитете, и то подразумијева активнији надзор над онима који су позитивни на вирус корона да бисмо избјегли ситуације које су се почеле дешавати у посљедњој седмици, а односе се на појављивање породичних кластера, што није неоубичајено за појаву вируса -рекао је Шеранић.

Он је навео да је намјера, прије свега, да буде успостављен активнији надзор над особама позитивним на вирус корона, а и кроз мјере карантина, како на граници, тако и у локалним заједницама, активнији надзор над онима који долазе из иностранства и онима који крше изолацију.

Шеранић је рекао да Српска тренутно нема капацитете за тестирање на вирус корона 1.000 људи дневно, те да јавност мора очекивати да ће бити повећан број заражених.

- Епидемиолози на терену процјењују да ли је особа била у високоризичном или нискоризичном контакту и на основу тога дају препоруке за тестирање. Масовно тестирање не значи да ће бити добровољно и да грађани кажу „обезбиједите ми да се тестирам“. То се не ради на тај начин, да трошимо ресурсе, а да не дођемо до података потребних у епидемиолошком истраживању -напоменуо је Шеранић.

Он је истакао да прелиминарна истраживања показују да је овај нови вирус непостојанији што је средина влажнија и температура виша.

- То има своја објашњења у медицини, али док не буду завршене студије које су дизајниране тако да кажу какве су карактеристике вируса и из тих студија буду извучени закључци који ће потврдити релевантне међународне организације, врло је тешко говорити о томе. Сви се надамо да ће тако бити, па и ја - нагласио је Шеранић.

Он је рекао да се Република Српска организовала и у складу са уставним надлежностима ушла у борбу против вируса корона, те додао да је са колегама у ФБиХ у свакодневном контакту у вези са мјерама.

- У неколико наврата сам рекао да ћемо ми без обзира на све ићи на то да својим мјерама заштитимо грађане Републике Српске, а уколико те наше мјере помогну било којем грађанину у БиХ, наравно да ћемо бити пресрећни. Колеге из ФБиХ имају начин организовања њиховог здравственог система који ја не могу да коментаришем. Знам да желе да што је могуће боље одговоре изазову - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о значају увођења ванредног стања у Српској, Шеранић напомиње да вирус корона више није питање само здравственог сектора, већ финансијског, трговинског, туристичког и привредног, те да треба бити оперативнији.

- Ванредно стање нам помаже да будемо оперативнији, да друштву учинимо уступке и лакше пребродимо ситуацију - рекао је Шеранић, наводећи да је ванредно стање и политичка и епидемиолошка мјера.

 

Извор: Глас Српске

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog