Svijet

Bijela kuća predviđa da bi COVID-19 mogao odnijeti od 100 do 240 hiljada života u SAD-u

Predsjednik Donald Tramp upozorio je Amerikance da se pripreme za „paklene dvije sedmice“, budući da Bijela kuća predviđa da bi u SAD-u moglo biti od 100.000 do 240.000 smrtnih slučajeva zbog COVID-19, čak i uz primjenu mjera socijalnog distanciranja.

Zvaničnici iz oblasti javnog zdravstva naglašavaju da bi taj broj mogao biti manji ukoliko se lјudi širom zemlje budu pridržavali propisanih mjera.

''Mi zaista verujemo da možemo puno bolјe od toga'', rekla je dr Debora Birks, koordinator Radne grupe Bijele kuće koja se bavi sa COVID-19. To bi zahtijevalo od svih Amerikanaca da ozbilјno shvate svoju ulogu u sprečavanju širenja bolesti, rekla je ona.

 ''Ovo je broj koji moramo da predvidimo, ali ne moramo da to prihvatimo kao nešto neizbježno'', dodao je dr Antoni Fauci, vodeći vladin stručnjak za zarazne bolesti.

Tramp je to nazvao „pitanjem života i smrti“ za Amerikance, apelujući da se pridržavaju preporuka njegove administracije, predviđajući da će zemlјa uskoro ugledati „svjetlo na kraju tunela“ u pandemiji u kojoj je više od 3.500 Amerikanaca izgubilo život, a zarazilo se više od 170.000.

"Želim da svaki Amerikanac bude spreman za teške dane koji nam predstoje", rekao je Tramp.

"Ovo će biti  dvije ili tri najteže sedmice u našoj zemlјi ikada", dodao je Tramp. ''Izgubićemo hilјade lјudi.''

Ove šokantne projekcije predstavljene su tokom tmurnog, dvočasovnog informisanja Bijele kuće.

"Ne postoji čarobni metak", rekla je Birks. ''Ne postoji čarobna vakcina ili terapija. Sve je do našeg ponašanja. Svako naše ponašanje pretvara se u nešto što mijenja tok ove pandemije.''

Fauci je nazvao brojeve "otrežnjujućim" i pozvao Amerikance da "stisnu gas" u svojim naporima mitigacije.

"Stalno vidimo porast", rekao je Fauci. "Ne možemo se obeshrabriti time, zato što mitigacija ustvari funkcioniše i funkcionisaće."

Birks je rekla da su u početku prognoze pandemije predviđale broj smrtnih slučajeva od 1,5 do 2,2 miliona u SAD-u, ali to je bio najgori scenario, bez napora da se uspori širenje virusa socijalnim distanciranjem. Ona je dodala da bi države koje još nisu primijetile skok u broju slučajeva kao Nјujork, mogle da preduzmu mjere kako bi izravnali krivulju.

Trampovi komentari uslijedili su nakon što je u nedjelјu objavio da produžava mjere socijalnog distanciranja do 30. aprila, promijenivši raniji stav da bi mjere mogle biti ukinute do 12. aprila.


Izvor: apnews.com

Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog