Svijet

Austrija se prva vraća iole normalnom životu

Austrija odmah posle Uskrsa popušta drastične mere u borbi protiv korona-virusa. Biće otvorene male radnje, dok bi od početka maja trebalo da se otvore sve prodavnice i frizerski saloni. Dosadašnje mere daju rezultate.

Kancelar Sebastijan Kurc je saopštio da će od 14. aprila biti otvorene male radnje kao i veliki marketi u kojima se prodaju građevinski materijali ili oprema za bašte. Od prvog maja bi zatim trebalo da se otvore tržni centri, sve ostale prodavnice kao i frizerski saloni. Hoteli, restorani i kafići bi mogli da se otvore tek sredinom maja.

Ograničenja u kretanju građana će pak biti produžena do kraja aprila. Već sada je u Austriji obavezno nošenje zaštitne maske pri odlasku u supermarkete i drogerije, a od idućeg ponedeljka će to pravilo biti prošireno i na javni prevoz.

„Brza i restriktivna reakcija nam sada daje mogućnost da brže izađemo iz krize“, rekao je Kurc. „To važi samo ako se svi nadalje striktno pridržavaju mera i ako se držimo zajedno kao do sada.“

Kurc je posebno s obzirom na uskršnje praznike zamolio ljude da izbegavaju okupljanja i drže odstojanje. „Ostanite sa ljudima sa kojima zajedno živite“, rekao je kancelar.

Time je Austrija među prvim evropskim zemljama koja će popustiti mere borbe protiv pandemije već od sledećeg utorka, kada prođu uskršnji praznici. Slične mere, doduše bez preciznog plana, najavljene su i u Danskoj, a pominju se i u Češkoj.

Mere koje je uvela Austrija se poslednjih dana održavaju i u statistikama – broj registrovanih slučajeva korona-virusa raste polako, broj ljudi kojima je potrebna intenzivna nega se ne povećava. Prema poslednjim podacima je u Austriji bilo 12.000 registrovanih slučajeva virusa, od subote broj onih koji su ozdravili nadilazi broj novih registrovanih zaraza.

 

Izvor: Dojče vele
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog