Vijesti

Додик: Морамо остати дисциплиновани

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Српска избјегла италијански сценарио и нагласио да ће у наредних мјесец дана сви морати да се придржавају још ригорознијих мјера да би тај сценарио био избјегнут до завршетка епидемије вируса корона.

- Након пет седмица колико смо у овом стању можемо да закључимо да је било добро оно што смо радили, али да то не би било угрожено мораћемо да појачамо напоре. Спремни смо да још више појачамо систем контроле - поручио је Додик.

Он је додао да је видљиво да лијепо вријеме доноси изазове, али упозорио да би масовнији излазак људи из својих домова угрозио све досадашње мјере.

- Поручујем неодговорним људима да нас не доводе у позицију да уводимо 24-часовни полицијски час. Молим грађане да остану у кућама, да се не окупљају и да не праве групе веће од двије-три особе. Ако не буде дисциплине, мораћемо да уведемо 24-часовни полицијски час. Не смијемо да попустимо у дисциплини посебно када је ријеч о смањењу социјалних контаката. Поручујем грађанима да не дозволе себи да удобан кревет у својој кући или стану замијене оним на интензивној њези - рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да су сви у Српској усмјерени ка томе да буде спријечено ширење и експанзија вируса.

- Вирус преносе људи и зато су предузете мјере да би био смањен социјални контакт. Захвалан сам свим грађанима на заједничкој борби и медицинским и другим радницима који раде у тешким околностима. То има много посљедица и свјесни смо да због тога трпи привреда, посебно услужни сектор, али ми сада морамо показати да смо способни да управљамо кризом и ми у Српској смо то показали – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, примијетно је да има опуштања људи иако то није допуштено јер криза још није прошла.

- Још нисмо сигурни да ли је епицентар кризе прошао или тек треба да стигне. То нас тјера на опрез и молим људе да издржимо колико год је потребно и да будемо дисциплиновани када смо већ ових пет седмица били овако дисциплиновани - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска прва стартовала са мјерама и да се то показало добрим потезима.

- Ми смо искористили сва наша права и надлежности и предузели све могуће мјере. Било је неопходно да дио мјера буде предузет на нивоу БиХ. Наша идеја је била да уведемо карантине на граници јер су доносиоци вируса били наши људи који нису криви због тога, али је то чињеница. Контрола њиховог уласка је била могућа једино путем карантина на граници - рекао је Додик.

Он је додао да је било проблема са граничним прелазима на простору Федерације БиХ јер су многи људи улазили преко тих прелаза и долазили у Српску, а о њима није било могуће успоставити евиденцију.

- То је неправда према људима који су дисциплиновани и зато смо морали увести праксу да сви морају ићи у карантин. Драго ми је да смо у Предсједништву БиХ донијели одлуку да систем који функционише у Српској мора да буде успостављен и у ФБиХ. Очигледно су у ФБиХ увидјели да је ранија пракса била промашај јер они имају много веће изазове него Република Српска. Вјерујем да ће мјере које су предузете помоћи", истакао је Додик.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog