Svijet

Italijanska mafija dijeli hranu i kupuje kontrolu

Organizovane kriminalne grupe u Italiji pondile su svoju pomoć najugorženijim porodicama koje su u karantinu.

Ove takozvane besplatne usluge nisu ništa više nego pokušaj ponovne uspostave kontrole nad stanovništvom, rekao je Roberto Savijano, italijanski pisac i esejista.

Italijanske mafijaške grupe takođe su spremne da pomognu privrednicima koji su sada u teškom stanju dok Italija, koja je u krizi zbog koronavirusa- očekuje evropsku finansijsku pomoć koja bi ojačala ekonomiju koja je izmučena, rekao je Roberto. 


Dodao je da ako Evropa ne interveniše uskoro, mnoštvo mafijaškog novca koji se sada nalazi u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji i Holandiji biće teško kontrolisati. 

Roberto Savijano, italijanski pisac najpoznatiji po svojoj knjizi "Gomora" gdje je pisao o italijanskom klanu Gomora na jugu Italiji, smatran je za stučnjaka kada se radi o mafijaškim klanovima i njihovom proboju sa ilegalnog na legalno tržište u Evropi. 

Mafija je uspjela da se "izdigne" iz trgovine drogama i da pronađe svoj put ka legalnim firmama i sektorima širom Evrope, a sada na najosnovnijem nivou dijele hranu najsiromašnijim porodicama u Italiji. 

U Napulju, članovi klana Gomora ukinuli su kamate na dugovanja, a Roberto se pita zašto? 

Odgovor je kratak, zbog usluga. 

Te usluge mogu biti glasovi ili dopuštenja da neko stavi svoje ime na ugovor kao paravan za mafiju, dodao je on. 

Savijano koji trenutno živi i radi u Njujorku, bio je pod policijskom zaštitom jer je primao prijetnje smrću od kada je objavio knjigu "Gomora".

On upozorava da je mafija čekala krizu. Preduzeća koja su najgore pogođena krizom sada će imati nove partnere koji su povezani sa mafijom, prenosi portal "Times of Malta". 

"Kada postanete partner, ulazite u posao sa njima. Niko vam neće prijetiti pištoljem, taj posao sada odrađuju njihovi finansijski savjetnici. Mafija daje novac, mafija se sada bavi bankovnim računima", rekao je Savijano. 

On je upozorio italijansku javnost da je mafija "ušla" u mnoge sektore ekonomije u Italiji, od kojih su mnogi sada najviše pogođeni krizom. To su kompanije koje se bave višestrukim djelatnostima, kantine, firme koje se bave čišćenjem, transportom... Tu je mafija najviše ulagala posljednih decenija i na taj način zarađuju, rekao je Savijano. 

 

Frontal/A.G. 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog