Svijet

Fon der Lejen: Život se neće vratiti u normalu do pojave vakcine

"Život će se vratiti u normalu tek kada koronavirusna vakcina postane široko dostupna", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Istraživači rade "punom brzinom" na pronalasku vakcine, pri čemu su dva "najperspektivnija tima" smještena u Evropi, a s ciljem da uskoro započnu ispitivanja", rekla je ona u intervjuu njemačkom listu Bild objavljenom u nedjelju, a prenosi Politiko.

Predsjednica Evropske komisije je takođe predvidjela vremenski okvir za vakcinu rekavši: „Nadam se da će razviti vakcinu do kraja godine“.

Fon der Lejen je preciznije rekla da bi vakcina mogla biti na tržištu do jeseni, nakon razgovora s njemačkom biotehničkom kompanijom "CureVac". Stručnjaci su se u velikoj mjeri suprotstavili ovom vremenskom okviru, rekavši da je vakcini potrebno najmanje godinu dana.

Nakon što se razvije vakcina, moraju ga odobriti regulatori i proizvesti ga masovno. "Već pregovaramo s proizvođačima o globalnim proizvodnim kapacitetima kako bi se vakcina moglo brzo testirati", kazala je.

Fon der Lejen je takođe rekla da Komisija planira predstaviti svoju strategiju izlaska "u narednim danima", iako je naglasila da su zemlje "u vrlo različitim fazama pandemije, a svaka zemlja odlučuje sama za sebe".

Komisija je prvobitno planirala objaviti strategiju prošle sedmice, ali je odlučila odgoditi nakon što su se pobunile neke zemlje članice. Vlade su jasno stavile do znanja da će planovi predsjednice Komisije Ursule fon der Lejen poslati opasan signal, sada kada su uspjeli nagovoriti milione građana da ostanu kod kuće kako bi spasili živote.

Na pitanje je li u konačnici "nemoćna" jer zemlje mogu raditi šta žele, fon der Lajen je odgovorila da ne želi donijeti središnju odluku jer se situacija razlikuje između zemalja unutar EU-a i između ruralnih i urbanih područja.

 

Frontal/D.S.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog