SARS-CoV-2

Ruska granica postaje kineska linija borbe protiv drugog talasa zaraze

Kineska sjeveroistočna granica sa Rusijom postala je linija borbe protiv drugog talasa zaraze kako se povećava broj oboljelih na dnevnom nivou.

Kako je smanjen broj oboljelih među stanovništvom, Kina polako smanjuje mjere kretanja i radi na poboljšanju ekonomije. Ipak, rađa se strah od drugog talasa epidemije. 

Za samo šest nedjelja povećao se broj novooboljelih u Kini, a 90% oboljelih su došli iz inostranstva, prenosi Rojters

U nedjelju je prijavljeno 108 novih slučajeve zaraze, a uvezenih slučajeva je 98. Pola od toga su kineski državljani koji su se vratili kući preko graničkog prelaza sa Rusijom u Heilongjiang  provinciji. 

Kineski grad Suifenhe na granici sa Rusijom počeo sa mjerama radi suzbijanja zaraze, pa su tako zvaničnici Gradskog štaba za vanredne situacije zatražili da svi pristigli prođu dvonedjeljni karantin, dva ispitivanja nukleinskom kiselinom i jedno testiranje antitijela u serumu u određenim objektima.


Stanovnici su uplašeni zbog naglog porasta oboljelih i ulaska velikog broja ljudi koji bi mogli biti potencijalni nosioci zaraze. 

Granica je zatvorena za sve sem za kineske državljanine i kamione koji pristižu iz Rusije, ali je za vozače uveden protokol koji se mora poštovati. 

Kineski državljani, zbog obustave avio saobraćaja u svoju državu ulaze preko kopna, veliki broj njih to čini preko graničnog prelaza Heilongjiang  provinciji. 

Ulice u gradu Suifenhenu su u nedjelju bile prazne zbog zabrane kretanja i okupljanja, mjere koje su se uvele prošle sedmice.

Prateći primjer Suifenhe, i drugi kineski gradovi na granici sa Rusijom uvode preventivne mjere. 

Od ponoći u subotu, Suifenhe je prijavio 194 potvrđena slučaja i više od 100 asimptomatskih nosilaca koronavirusa. 

Stručnjaci su rekli da se taj broj može i dalje povećavati.

 

Frontal/A.G.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog