Svijet

Tramp zaustavio finansiranje SZO

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je će privremeno ukinuti finansiranje SZO, dodajući da je ova organizacija nije izvršila svoju osnovnoj dužnosti, u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Na konferenciji za medije, Tramp je izjavio da građani Amerike plaćaju oko 400 do 500 miliona dolara godišnje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u poređenju sa Kinom koja na godišnjem nivou izdvoji oko 40 miliona ili manje. 

Kao glavni sponzor organizacije, Sjedninjene Američke Države imaju dužnost da insistiraju na punoj odgovornosti, rekao je Tramp i dodao da da jedna od najopasnijih odluka SZO bila suprostavljanje zabrani putovanja iz Kine i drugih nacija. 
 
SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i zbog toga mora sada mora odgovarati. 
 
Tramp je rekao SZO nije obavila dobar posao, nisu na vrijeme poslati stručnjaci u Vuhan, izvor zaraze, a da jesu, uspjeli bi da zadrže zarazu i tako ne ugroze milione života. 
 
Glavni sekretar SZO, Antonio Gutereš izjavio je da sada nije vrijeme da se smanjuju prihodi ove organizacije. 
 
"Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica", izjavio je Gutereš. 
 
Trampova odluka naišla je na osuđivanje brojnih organizacija i stručnjaka širom svijeta, nazivajući ovu odluku nepromišljenom i opasnom. Pozivaju predsjednika da preispita odluku, navodeći da SZO nije bez mane, ali da na reforme treba sačekati kada pandemija prođe. 
 
Tramp je na konferenciji za medije obavjestio javnost da će imati sastanak sa svih 50 guvernera na kom će ih uputiti u plan za ponovno otvaranje države. Rekao je kako je situaciju u 20 saveznih država dobra, te da se ukidanje mjera može u pojednim državama može očekivati i prije 1. maja. 
 
Šta je SZO i ko finansira ovu organizaciju?
 
Svjetska zdravstvena organizacija osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Ženevi. Organizacija Ujedninjenih nacija odgovorna za globalno javno zdravstvo, sa 194 zemlje članice sa ciljevima da promoviše zdravlje, drži svijet bezbjednim i služi slabima. 
 
Finansiranje organizacije se sastoji od članarina - koje su poznate kao "procjenjeni doprinosi" i izračunavaju se na osnovu bogatstva i stanovništva, kao i dobrovoljnih priloga.
 
Amerika je najveći pojedinačni donator SZO, koji je u periodu 2018-19-19 osigurao 400 miliona dolara - nešto manje od 15% svog ukupnog budžeta.
 
Kineski doprinos za 2018-19. iznosio je gotovo 76 miliona dolara procenjenih doprinosa i oko 10 miliona dolara dobrovoljnog finansiranja, navodi se na veb stranici SZO.
 
Fondacija Bila and Melinde Gejts su drugi po veličini donatori, njihova fondacija obezbjeđuje 9,76% sredstava SZO. Velika Britanija daje najviše od bilo koje zemlje, osim SAD-a.
 
Bil Gejts je osudio odluku predsjednika Trampa, navodeći da svijet sada, više nego ikada treba Svjetsku zdravstvenu organizaciju. 
 
 
Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog