SARS-CoV-2

Zašto bi i Tramp i Si mogli izgubiti u ''korona'' ratovima

Pandemija bolesti COVID-19 je nastala baš kada je počeo Drugi hladni rat, između SAD i Narodne Republike Kine, supersila današnjice, a Evropska unija i mnogi drugi američki saveznici su se potajice nadali da neće morati da se svrstaju. Umjesto smanjenja neprijateljstva između Pekinga i Vašingtona, nova kuga je samo pojačala hladni rat.

Kako piše britanski list ''The Spectator'', po prvi put, kineska kampanja dezinformacija je prošla na ruskom nivou, a visoki zvaničnici Ministarstva spolјnih poslova širili su fantastične anti-američke teorije zavjere. Kao što je dobro poznato, predsjednik Donald Tramp se osvetio, nazivajući Sars-CoV-2 (patogen koji izaziva bolest COVID-19) "kineskim virusom", sve dok ga njegov zet Džered Kušner i kineski ambasador nisu nagovorili da odustane.

Za neke naivne posmatrače, Kina će pobijediti u ovim ''korona'' ratovima. Da, virus je možda nastao u Vuhanu, možda na nekom od lokalnih stočnih pijaca, gdje se divlјe životinje prodaju žive zbog njihovog mesa, ili u nekoj od dvije biološke istraživačke laboratorije koje se nalaze u gradu. Nedugo zatim, nakon prvobitno katastrofalnog niza događaja sličnih onima u Černobilu, kineska vlada je uspjela da zauzda zarazu nevjerovatnom brzinom - i sada pokušava da prilagodi narativ na Internetu u svoju korist, predstavljajući se kao spasitelј.

Komunistička partija Kine ima mogućnost da prebrodi oluju i ponovo pokrene industrijsko jezgro svoje ekonomije. Ipak, ne postoji vjerodostojan način da Si može ispuniti svoj željeni cilј, a to je da kineska ekonomija ove godine, postane dvostruko veća od one iz 2010. godine. Taj cilj zahtijeva rast od najmanje 5%, a COVID-19 je napravio rupu u toj meti, a ni Si nije politički nedokučiv.

Međutim, to ne znači da će SAD izaći iz pandemije panike netaknutog globalnog primata. Ne samo zbog toga što je Tramp pogriješio u svom odgovoru na krizu, već više zbog zabrinjavajuće spoznaje da su dijelovi savezne vlade, koji su odgovorni za rješavanje krize poput ove - navodno, istinski stručnjaci - takođe zakazali.

Istorija pokazuje da su epidemije loše za velike imperije sa slabim granicama, dok gradovi-države su uglavnom bolјe u izolovanju patogena zbog veće kontrole koju imaju, mada postoje izuzeci od tog pravila. Jedan od razloga što su svi pokušaji ujedinjenja Evrope propali - od Karla Velikog do Napoleona - bio je taj što su ponavlјajuće pandemije podstakle postojanje manjih država, često sa jakim gradskim zidinama i, do 18. vijeka, dobro utvrđenih granica.

Ministarstvo zdravlјa SAD je dvorac sa mnogo soba, ali one koje su bile odgovorne za  pripremlјenost na pandemiju su uveliko zakazale - ne samo Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, već i Uprava za hranu i lijekove i Služba za javno zdravlje, kao i nacionalni medicinski sistem za katastrofe.

Prošle godine, SAD se našla na prvom mjestu, a Velika Britanija na drugom mjestu u svijetu po „mogućnostima globalne zdravstvene zaštite“, prema globalnom indeksu zdravstvene sigurnosti. Međutim, nova tabela zdravstvene bezbijednosti od virusa SARS-CoV-2 od strane ''Deep Knowledge Group'' stavlјa Izrael, Singapur, Novi Zeland, Hong Kong i Tajvan na vrh list.

Klјučna poenta je da postoje neekonomije obima kada je novi patogen na slobodi. Te četiri male zemlje, na različite načine, imale su razloga da budu uopšteno paranoične i fokusirane na opasnost od SARS-CoV-2 koji je potekao iz Kine. Naučili su lekcije iz epidemije SARS-a i MERS-a, za razliku od velikih globalnih igrača - Kine, SAD i EU - koji su se ponijeli strašno, svaki na svoj karakterističan način.

Kakav će biti politički ishod?

Veće su šanse da Tramp izgubi izbore u novembru, nego Sija svrgnu njegovi stranački rivali. Koliko god se Tramp Si mogli sukobiti oko COVID-19, pobjednici u kraće staze nisu ni jedno od pomenutih. Pobjednici su gradovi-države. Pitanje je ko dobija od ove zadivlјujuće demonstracije da je u pandemiji manje, ustvari bolje. Čini se da su centrifugalne sile, koje je oslobodila pandemija, mnogo veće prijetnja monolitnoj jednopartijskoj državi nego federalnom sistemu koji već vapi za decentralizacijom. Nakon debakla, SAD će imati priliku da se ozbilјno pozabavi dvjema najvećim manama svog sistema: miješanje politike sa šoubiznisom (koji je proizveo Trampa) i hroničnom sklerozom duboke države (koja je takođe proizvela Trampa).

Kao što pokazuju podaci o smrtnosti COVID-19 po starosnim grupama, ovaj virus nije dobroćudan po stariju populaciju. Kada se prašina slegne, za otprilike 12 mjeseci - kada budu postojali vakcina i terapije - svijet će ionako biti na pola puta do kolektivnog imuniteta, jer restriktivne mjere ne mogu biti podnošlјive duže od nekoliko mjeseci. Strah je da će, između sada i tada, mnogo starih i nemoćnih lјudi otići prerano, zajedno sa mnogim ljekarima i medicinskim sestrama koji su najviše izloženi virusu, plus mali dio običnih mlađih lјudi.

Grozna istina je da će, kao rezultat toga, problem starenja društva i porasta stope zavisnosti već biti riješen - lјudi stariji od 70 godina ponovo će se smatrati neprikladnim za visoke funkcije i druge odgovornosti. Mladi lјudi, koji su ekonomski gubitnici od 2008. godine, naći će se kao pobjednici - pod pretpostavkom da centralne banke izgube u bizarnoj borbi naduvavanja cijena imovine iznad zarada.

A sada, gdje će mladi, ambiciozni ljudi, u ovom post-epidemijskom svijetu, imati najbolje mogućnosti. Kini? Evropi? Ili Americi? Odgovor znate.

 

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog