SARS-CoV-2

Dalaj Lama o koronavirusu: ’’Molitva nije dovoljna’’

Dalaj Lama je duhovni vođa tibetanskih budista i dobitnik Nobelove nagrade. U autorskom tekstu, Dalaj Lama se osvrnuo na epidemiju virusa SARS-CoV-2 i potrebu saosjećanja u borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja.

Tekst prenosimo u cjelosti:

’’Ponekad me prijatelјi pitaju da pomognem oko nekog problema u svijetu, koristeći neke „magične moći“. Uvijek im kažem da Dalaj Lama nema magične moći. Da imam takve moći, ne bih osjećao bol u nogama ili grlobolјu. Svi smo isti kao lјudska bića i doživlјavamo iste strahove, iste nade, iste nesigurnosti.

Iz budističke perspektive, svako živo biće upoznato je sa patnjom i istinama o bolesti, starosti i smrti. Ali, kao lјudska bića, imamo sposobnost da koristimo svoj um da pobijedimo bijes, paniku i pohlepu. Poslјednjih godina naglašavam „emocionalno razoružavanje“, odnosno da pokušamo vidjeti stvari realistično i jasno, bez zbrke straha ili bijesa. Ako problem ima rješenje, moramo raditi na njegovom pronalaženju, ako ne, ne treba gubiti vrijeme razmišlјajući o tome.

Mi budisti vjerujemo da je cijeli svijet međuzavisan. Zato često govorim o univerzalnoj odgovornosti. Epidemija ovog strašnog koronavirusa pokazala je da ono što se desi jednoj osobi uskoro može uticati na svako drugo biće. Ali i podsjeća nas da saosjećajan ili konstruktivan čin, bilo radeći u bolnicama ili jednostavno posmatrajući socijalno distanciranje, ima potencijal da pomogne mnogima.

Otkako su se pojavile vijesti o koronavirusu u Vuhanu, molio sam se za svoju braću i sestre u Kini, ali i širom svijeta. Sada možemo vidjeti da niko nije imun na ovaj virus. Svi smo zabrinuti za volјene lјude i budućnost, kako globalnu ekonomiju, tako i sopstvene domove. Ali, molitva nije dovolјna.

Ova kriza pokazuje da svi moramo preuzeti odgovornost tamo gdje možemo. Moramo kombinovati hrabrost koju ljekari i medicinske sestre pokazuju, sa empirijskom naukom da bi započeli preokret ove situacije i zaštitili našu budućnost od ovakvih prijetnji.

U ovo vrijeme straha, važno je da mislimo na dugoročne izazove i mogućnosti cijelog sveta. Fotografije našeg svijeta iz svemira jasno pokazuju da na našoj plavoj planeti ne postoje stvarne granice, stoga se svi mi moramo brinuti o njoj i raditi na sprečavanju klimatskih promjena i drugih destruktivnih snaga. Ova pandemija služi kao upozorenje da ćemo samo udruženom, koordinisanom, globalnom reakcijom odgovoriti na neviđenu veličinu izazova sa kojima smo suočeni.

Takođe, moramo zapamtiti da niko nije oslobođen patnje, te pružiti ruke drugima kojima nedostaju domovi, resursi ili porodica da ih zaštite. Ova kriza pokazuje nam da nismo odvojeni jedan od drugog - čak i kada živimo odvojeno. Zbog toga smo svi odgovorni za saosećanje i pomoć.

Kao budista, vjerujem u princip nepostojanosti. Na kraju će ovaj virus proći, kao što sam vidio da ratovi i druge užasne prijetnje prolaze u mom životu, a mi ćemo imati priliku da obnovimo našu globalnu zajednicu kao što smo to radili mnogo puta ranije. Iskreno se nadam da će svi moći da budu sigurni i ostanu smireni. U ovom trenutku nesigurnosti, važno je da ne izgubimo nadu i pouzdanje u konstruktivne napore koje mnogi čine.’’


Izvor: time.com

Frontal/D.M.

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog