Svijet

Pompeo: Potreban "remont" SZO, Vašington možda nikada neće obnoviti sredstva

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da pandemija COVID-19 pokazuje potrebu za remontom Svjetske zdravstvene organizacije upozoravajući kako Vašington nikad neće obnoviti sredstva Svjetske zdravstvene organizacije i čak bi mogao raditi na uspostavljanju alternative američkom tijelu.

Dok je Pompeo pokrenuo nove napade na SZO, demokrati u američkom Predstavničkom domu optužili su Trampovu administraciju da pokušava "otkupiti" instituciju kako bi odvratila pažnju od vlastitog postupanja sa izbijanjem koronavirusa.

U pismu predsjedniku Donaldu Trampu pozvali su na hitnu obnovu američkog finansiranja, koju je Tramp suspendovao prošle sedmice nakon što je optužio SZO da je "koncentrisana na Kinu" i promovisanju kineske "dezinformacije" o izbijanju pandemije.

Pompeo je kasno u srijedu izjavio za "Foks Njuz" da je potrebno „strukturalno popraviti SZO“ kako bi se ispravili njeni „nedostaci“.

„Ako institucija djeluje i funkcioniše, Sjedinjene Države će uvijek voditi i biti dio nje. Kada to ne bude isporučeno, kad zapravo ne postižemo željene ishode, sarađivaćemo s partnerima širom svijeta na pružanju strukture, forme, modela upravljanja koji će se zapravo isporučiti u predviđene svrhe", izjavio je Pompeo.

SZO je negirao optužbe Trampove administracije.

Sjedinjene Države najveći su ukupni donator SZO-a, doprinoseći više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je otprilike 15% njegovog budžeta. Stariji američki zvaničnici rekli su prošle sedmice Rojtersu da Vašington može ta sredstva preusmjeriti drugim grupama za pomoć.

Pompeo je u srijedu rekao da Sjedinjene Države "čvrsto vjeruju" da Peking nije uspio blagovremeno prijaviti epidemiju, kršeći pravila SZO-a. Generalni direktor SZO-a Tedros Gebrejesus nije koristio svoju sposobnost da "izađe u javnost" kada država članica nije poštivala ta pravila, dodao je Pompeo.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog