Svijet

Trampovi prijedlozi za borbu protiv virusa korona

Američki predsjednik primio je oštre kritike zbog svog prijedloga da se ljudima ubrizgava dezinfikaciono sredstvo u tijela.

Američki zdravstveni zvaničnici usudili su takav prijedlog, kao i njegov prijašnji, da se tijela pacijenata "okupaju" u UV zračenju, kao metoda borbe protiv korona virusa. 

U četvrtak na konferenciji za medije iz Bijele Kuće, predstavljeni su rezultati istraživanja sporevedeni od strane Američke vlade koji ukazuju da virus korona slabi kada kada je izložen suncu i toploti. 
 
Studija su takođe pokazala da izbjeljivač može u roku od 5 minuta da ubije virus koji se nalazi u pljuvački ili u disajnim tečnostima, a da izotropil alkohol može da ubije virus i brže. 
 
Iako je napomenuo da ova istraživanja treba posmatrati sa oprezom, Tramp je najavio dalja ispitivanja. 
 
- Zamislimo da tijelo izložimo velikim količinama ultraljubičastog ili veoma jakog svjetlo -  rekao je Tramp na konferenciji za novinare, okrećući se pritom prema savjetniku za borbu protiv virusa korona Bijele kuće doktoru Debori Birks, navodeći da "misli da to nije provjereno ali da mogu da testiraju".
 
Tramp je potom naveo da ako jaka svjetlost dopre u unutrašnjost tijela što se može učiniti kroz kožu ili na druge načine, te da to zvuči interesantno, prenosi Bi-Bi-Si.
 
On je istakao i da dezinfekciono sredstvo uništi virus u roku od minuta i da postoji način da se nešto slično učini sa bolesti, poput ubrizgavanja u tijelo.
 
Tramp se potom ponovo okrenuo ka Briksovoj i upitao da li je ikad čula da se "vrelinom i svjetlom" liječi virus.
 
Ona je odgovorila da zna za reagovanje tijela ukoliko neko ima temperaturu i da to pomaže u borbi protiv virusa, ali sigurno ne sa "vrelinom i svjetlosti".
 
Doktori su upozorili da Trampove ideje mogu imati pogubne rezultate. Ubrizgavanja bilo kog dezinfikacionog sredstva u tijelo može da ima smrtni ishod, napominnjući da je to metoda koju ljudi koriste kada žele sebi da oduzmu život.
 
Doktori apeluju na javnost da ne prihvataju medicinske savjete od Donalda Trampa. 
 
 
Frontal/A.G. 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog