Republika Srpska

Isplata dividende Fondu PIO Srpske u iznosu od 5,17 miliona

Upravni odbor Fonda PIO je na sjednici održanoj u petak, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena je Odluka o isplati dobiti, prema kojoj će se Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5.170.427,01 KM što je za 1,68% više nego prošle godine.

Prema revidiranim finansijskim izvještajima PREF-a, u 2019. godini je ostvarena neto dobit u iznosu od 8.664.860 KM što je za 41,37% više u odnosu na 2018. godinu.

Kao i u prethodnih osam godina, revizorska kuća Deloitte dala je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje PREF-a i Društva za upravljanje PREF-om za 2019. godinu.

Deset emitenata iz portfelja PREF-a su isplatili dividendu u ukupnom iznosu od 5,64 miliona maraka. To su Telekom Srpske, GP Krajina, Tehnogas - Trn, ZTC Banja Vrućica, Bosnamontaža, Meridian, Gas promet, Mira, Romanijaputevi i Boksit.

„Ukupni prihodi Fonda iznose 12,8 miliona maraka. Od toga, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2019. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. 

Trenutno je oko 44% portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske”, saopštili su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog