Društvo

Da li treba da kažemo ''zbogom'' rukovanju?

Kao simbol mira, gest kojim se dokazivalo da ne držite oružje, rukovanje je vremenom postalo dio gotovo svake društvene, vjerske, profesionalne, poslovne i sportske interakcije. Međutim, epidemija virusa SARS-CoV-2 dovela je u pitanje ovaj tradicionalni pozdrav, jer bez obzira koliko je to prijateljski gest, ipak omogućava razmjenu potencijalno opasnih mikroorganizama.

"Ruke su poput prometne raskrsnice koja neprestano povezuje naš mikrobiom sa mikrobiomima drugih lјudi, mjesta i stvari", napisala je grupa naučnika u časopisu ''Journal of Dermatological Science''. Ruke su, kako su naveli, "kritični vektor" za prenos mikroorganizama, uklјučujući i viruse, prenosi Rojters.

Ljudska ruka je bogata mikroorganizmima. Na dlanovima imamo stotine vrsta bakterija i virusa.

''Razmislite o tome'', kaže Čarls Gerba, mikrobiolog i istraživač na Univerzitetu u Arizoni. "Svaki put kada dodirnete neku površinu, možda kupite do 50% organizama koji se nalaze na toj površini."

Naše ruke mogu imati na sebi salmonelu, ešerihiju koli, norovirus i respiratorne infekcije poput adenovirusa, ili uzročnike feko-oralnih infekcija. S obzirom na to koliko često naučnici nalaze fekalne materije na našim prstima i dlanovima, naše higijenske navike daleko su slabije nego što to mislimo.

Gerba kaže da je i sam prestao da se rukuje tokom epidemije SARS-a, 2003. "Uvijek kažem da sam prehlađen", kaže on. "Na taj način ne moram da se rukujem."

Međutim koliko je teško riješiti se ove vijekovne navike svjedoči i primjer holandskog premijera. Naime, nekoliko minuta nakon najave zabrane rukovanja zbog borbe protiv COVID-19, holandski premijer Mark Rute s oduševlјenjem se rukovao sa šefom holandskog Centra za kontrolu zaraznih bolesti.

"Izvini, izvini! Ne, to nije dozvolјeno! Hajde da ponovimo", rekao je Rute tada, smijući se.

 

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog