SARS-CoV-2

Kineski naučnici upozoravaju da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest poput gripa

Kineski naučnici kažu da novi koronavirus (SARS-CoV-2) neće biti iskorijenjen, doprinoseći rastućem konsenzusu širom svijeta da će se patogen vjerovatno vratiti u talasima poput gripa.

Male su šanse da će novi virus nestati na način na koji je to učinio njegov bliski rođak SARS, prije 17 godina, jer neke ljude inficira bez izazivanja očiglednih simptoma poput groznice. Kada je riječ o ovoj grupi takozvanih asimptomatskih slučajeva, teško je u potpunosti obuzdati prenos uzročnika bolesti, jer se virus može širiti neprimjetno, prenosi magazin ’’The Time’’.

Kod SARS-a, zaraženi su postali ozbiljno bolesni. Jednom kada su oboljeli stavljeni u karantin i na taj način izdvojeni iz zajednice, virus se prestao širiti. Suprotno tome, Kina i dalje svakodnevno pronalazi asimptomatske slučajeve novog virusa SARS-CoV-2 (izazivača bolesti COVID-19), uprkos tome što je epidemiju stavila pod kontrolu.

"Velika je vjerovatnoća da će to biti epidemija koja će dugo biti prisutna među ljudima, postati sezonska i održavati se unutar ljudskog organizma", rekao je Jin Qi, direktor Instituta za biologiju patogena pri vrhunskoj medicinskoj istraživačkoj instituciji, kineskoj Akademiji medicinskih nauka.

Među vrhunskim istraživačima i vladama širom svijeta formira se konsenzus da je malo vjerovatno da se virus eliminiše, uprkos restriktivnim mjerama koje su zaustavile veliki dio globalne ekonomije. Neki stručnjaci za javno zdravlje traže da se dozvoli širenje virusa na kontrolisan način kroz mlađu populaciju, poput one u Indiji, dok su neke zemlje poput Švedske odustale od uvođenja strogih restriktivnih mjera.

Antoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, izjavio je prošlog mjeseca da COVID-19, bolest uzrokovana novim virusom, može postati sezonsko oboljenje. Kao dokaz naveo je slučajeve koji se sada pojavljuju u zemljama širom južne hemisfere dok ulaze u zimu.

Više od 3 miliona ljudi je oboljelo, a preko 210 000 izgubilo je živote u ovoj pandemiji.

Dok su neki, uključujući američkog predsjednika Donalda Trampa, izrazili nadu da će se širenje virusa usporiti, s obzirom na to da temperatura na sjevernoj hemisferi ljeti poraste, kineski stručnjaci su izjavili kako nisu pronašli dokaze za to.

"Virus je osjetljiv na toplotu, ali kada je izložen na 56 stepeni Celzijusa tokom 30 minuta, a  ljetnje temperature  neće dostići taj nivo", rekao je Wang Guiqiang, šef odjeljenja za infektivne bolesti  Prve bolnice Univerziteta u Pekingu. "Dakle, na svjetskom nivou, čak i tokom ljeta, šansa da se značajno smanji broj slučajeva je mala."


Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog