SARS-CoV-2

Vakcina koja se testira u Njemačkoj mogla bi snabdjeti milione do kraja godine

Njemačka kompanija koja sarađuje s američkim farmaceutskim gigantom Fajzerom (Pfizer) započela je ispitivanje potencijalne vakcine protiv Kovid-19 na ljudima, koja bi do kraja godine mogla snabdjeti milione, navode iz ove dvije kompanije.

Fajzer kaže da će pokrenuti eksperimentalnu vakcinu u Sjedinjenim Državama već iduće sedmice, a kaže i da bi vakcina mogla biti spremna za hitnu upotrebu na jesen, objavio je u utorak Vol Strit Žurnal.

BioNTek (BioNTech) sa sjedištem u Majncu izvijestio je da su prvoj grupi učesnika dodijeljene doze potencijalne vakcine, BNT162.

"Dvanaest učesnika studije vakcinisano je sa kandidatom za vakcinu BNT162 u Njemačkoj od početka studije 23. aprila 2020.", navodi se u saopštenju kompanije.

Trenutno nema podataka o rezultatima. BioNTek je rekao da će oko 200 zdravih dobrovoljaca u dobi od 18 do 55 godina dobiti doze u rasponu od 1 mikrogram do 100 mikrograma kako bi pronašli optimalnu dozu za daljnja ispitivanja.

"Osim toga, istražiće se sigurnost i imunogenost vakcine", dodali su iz ove biotehničke kompanije.

Njemački savezni institut za vakcine i biomedicinske lijekove odobrio je prvo kliničko ispitivanje u zemlji za vakcinu protiv Kovida-19, 22. aprila.

"Dvije kompanije planiraju zajednički sprovesti klinička ispitivanja za kandidate za vakcinu Kovid-19 u Evropi i SAD-u, na više istraživačkih mjesta", objavio je Fajzer u svom izvještaju za prvo tromjesečje, objavljenom u utorak.

"Kompanije procjenjuju da postoji potencijal da se do 2020. godine isporuče milioni doza vakcina, pod uslovom tehničkog uspjeha razvojnog programa i odobrenja regulatornih tijela, te potencijala da se brzo poveća kapacitet za proizvodnju stotina miliona doza 2021. "

Fajzer nije jedina grupa s potencijalnim vakcinom protiv Kovid-19. Prošle sedmice su naučnici sa Instituta Džener, sa Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji započeli testiranje vakcina na ljudima i u zavisnosti o rezultatima ispitivanja, vakcina bi mogla biti spremna već u septembru. 

Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) se takođe nadaju da će vakcina biti spremna za hitnu upotrebu početkom 2021. godine, piše Biznis Insajder.

Zvaničnici kažu da je više od pola  programa vakcine u fazi kliničkog ispitivanja, a više od 80 je u preliminarnoj fazi.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog