Društvo

Istočna Hercegovina – riznica kulturno-istorijskog nasljeđa

U prethodnom infografiku smo vas upoznali sa obilježjima i geografijom Republike Srpske. Ovaj put vam predstavljamo novi infografik o regiji koja se razlikuje od ostalih dijelova Republike Srpske, kako svojom bogatom istorijom, tako i prirodnim i kulturnim bogatstvima.

Istočna Hercegovina je geografska oblast koja se prostire između zapadne Hercegovine na zapadu, od koje je dijeli rijeka Neretva, Stare Hercegovine na istoku, u Primorju na jugu. Najveći dio regije Istočna Hercegovina, oko 90% pripada Republici Srpskoj, a čine je Grad Trebinje i sedam opština: Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje,  Berkovići i Istočni Mostar. 

Još uvijek postoje nedoumice oko opština Foča i Kalinovik koje mnogi svrstavaju u Istočnu Hercegovinu, a koje su nekada pripadale Staroj Hercegovini. Stara Hercegovina je najvećim dijelom obuhvatala teritoriju koja se prethodno nazivala Zahumlje, odnosno dijelove koji danas ne spadaju u Hercegovinu. Naime, danas se veći dio opštine Foča nalazi u Bosni, dok područje bivše opštine Ulog, inače u sastavu opštine Kalinovik, u cjelini geografski pripada Hercegovini. 

Ipak, kao najviši vrh ove regije smatra se Maglić (2.386 m.n.v.) iako geografski pripada opštini Foča. Maglić je ujedno i najviši vrh u Republici Srpskoj.

Kulturni i ekonomski centar ove regije je Grad Trebinje. U srednjem vijeku su na ovom prostoru postojale oblasti Trivunija i Zahumlje. 

O bogatoj riznici kulturno-istorijskog nasljeđa Istočne Hercegovine govori podatak da se samo u Trebinju nalazi preko 50 spomenika na privremenoj listi i 29 proglašenih nacionalnih spomenika. Opština Nevesinje je opština sa najvećim brojem stećaka u Bosni i Hercegovini.

Ovo područje se dosta razlikuje od ostalih dijelova Republike Srpske kako po svojim klimatskim uslovima, tako i po svojim bogatim ekološkim krajolicima, planinama, šumama, rijekama i jezerima, a koji čine jedno od najljepših krajolika Balkana. Takođe, u ovoj regiji se nalazi i najstarije vještačko jezero u BiH – jezero Klinje. Kamena lučna brana Klinje je građena u periodu između 1891. i 1896. godine i to je prva lučna brana izgrađena na Balkanu. Lučna brana Klinje je kulturno-istorijski spomenik i pod zaštitom je države.

Na području Istočne Hercegovine nalazi se i veliki broj pravoslavnih, katoličkih i islamskih vjerskih objekata. U selu Mrkonjići u Popovom polju rođen je i jedan od najvećih srpskih pravoslavnih svetitelja, Sveti Vasilije Ostroški.


 

Povezane vijesti:

Upoznajte Republiku Srpsku - njena državna obilježja i geografiju

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog