SARS-CoV-2

Zašto su neke zemlje više pogođene koronavirusom od drugih? Belgijski istraživači vjeruju da su našli objašnjenje

Istraživači sa Univerziteta u Gentu (UGent) vjeruju da genetske razlike među stanovnicima objašnjavaju zašto novi koronavirus ubija više ljudi u nekim zemljama.

To bi značilo da su skandinavske zemlje ili one istočne Evrope manje pogođene od ostalih regiona svijeta. Čitav se svijet suočava s virusom Kovid-19, ali nisu sve zemlje pogođene na isti način, piše belgijski La Libre.

U skandinavskim zemljama je broj smrtnih slučajeva znatno niži od prosjeka, a u balkanskim zemljama je broj smrtnih slučajeva relativno nizak. Suprotno tome, Kovid-19 je teško pogodio sjevernu Italiju, Španiju i Njujork u Sjedinjenim Državama. Najteže su pogođeni Limburg i Hainout u Belgiji.

Na nivo pandemije koronavirusa utiču određene genetske karakteristike, zaključili su istraživači s Univerziteta Gent. Otkrili su očitu vezu između gena (ACE1) i razvoja Kovid-19.

Prema istraživačima, što više građana ima D polimorfizam (pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije) dotičnog gena, to je manje smrti zabilježeno u toj zemlji. 

"Uopšteno, što više idemo prema istoku Evrope, to je češći D polimorfizam gena ACE1", objašnjava profesor Joris Delange. "Istovremeno, vidite da se ozbiljnost epidemije Kovid-19 smanjuje kako prelazite iz zapadne u srednju i istočnu Evropu."


Do 41% razlike u kontaminaciji među zemljama može se objasniti učestalošću ovog posebnog polimorfizma. Naučnici su pronašli informacije u naučnim bazama podataka o učestalosti svakog od tih polimorfizama među populacijom 25 zemalja Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Kad su uporedili te podatke sa podacima sa Univerziteta Džon Hopkins o broju infekcija i smrti u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost s jednim od tih gena, ACE1 genom.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog