SARS-CoV-2

Zašto je istočna Evropa bolje prošla u pandemiji od Zapada?

Jedan od važnijih razloga u ovom odstupanju je rano uvođenje restiktivnih mjera.

Mapa raširenosti virusa korona jasno je ukazala na jednu činjenicu: bogatije nacije zapadne Evrope su pretrpjele veću štetu zbog pandmije nego istočne zemlje članice Evropske Unije, skoro bez izuzetka. 
 
Poređenje podataka iz različitih država može biti pretežak zadatak jer mnogo faktora utiče na rezultat. Ipak, kada se poredi zapadna Evropa sa centalnom i istočnom, vidi se jasna razlika u stopi zaraženosti virusom korona, a tu razliku je teško ignorisati. 
 
Čak i države centralne i istočne Evrope koje su najgore pogođenje pandmijom imaju nižu stopu zaraze nego nacije Zapadne Evrope. U pojednim državama statistika je zaista zapanjujuća, pa je tako u Slovačkoj zabilježeno 1,413 oboljelih osoba i 25 smrtnih ishoda, dok u susjednoj Austriji, državi koja je pohvaljena da je na vrijeme i sa uspjehom odgovorila na pandemiju, stopa zaraze je 10 puta veća, a stopa smrti 20 puta veća nego u Slovačkoj. 
 
Za ovakvu razliku u statistici su možda uticali razni pojedinačni faktori poput nižeg životnog vijeka, što znači malobrojniju ranjivu stariju populaciju, manja naseljenost stanovništva, manji broj letova za Kinu, niža stopa testiranja ili je samo u pitanju puka sreća. 
 
Ipak, najvažniji razlog je bilo rano uvođenje restiktivnih mjera u skoro svim državama u regiji. Dok je stanovništvo Britanije i drugih nacija zapadne Evope i dalje uživalo u javnim događajima i okupljanima u drugoj i trećoj sedmici marta, u centralnoj i istočnoj Evropi vlasti su vidjele šta se događa u Italiji i brzo su uveli restiktivne mjere.

Toj odluci doprinio je i strah od pretrpanih zdravstvenih ustanova. 

Primjer je i Grčka, gdje su restiktivne mjere uvene rano kako bi se izbjeglo dalje narušavanje zdravstvenog sistema. U zemlji sa 11 miliona stanovnika za sada je registrovano samo 2,620 pozitivnih slučajeva. 

"Kada god čitate nešto o istočnoj Evropi, uvijek su to loše vijesti. Pogledajte sada, nama ide super, a vama je loše. Sada imate situaciju gdje umire veliki broj ljudi, gdje je predavaču loše, a onima koji su 30 godina slušali predavanja sada ide dobro. Zar ne bi trebalo više razmišljati o tome?", rekao je Branko Milanović, ekonomista za Gardijan. 

Ipak, vlade u regionu su svjesne da postoji mogućnost od novog talasa zaraze, pa zbog toga se postepeno ublažavaju mjere dok na snazi ostaje strogi nadzor ulaska stranaca. 

 
Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog