Zanimljivosti

Beč je najzeleniji grad na svijetu

Beč je najzeleniji među pedeset gradova svijeta s najvećim brojem turističkih posjeta, pokazala je kombinacija rejtinga parkova, korišćenja energije iz obnovljivih izvora, javnog prevoza, potrošnje vode, prostora za pješake, recikliranja i zagađenosti vazduha.

Resonance Consultancy je dodao zeleni indeks u svoju metodologiju za najbolje gradove – Best Cities, i prestonica Austrije je dobila najviše ocjene. Ona ima izvanredne zelene površine i javni prevoz, a 30 procenata potražnje za energentima pokriva iz obnovljivih izvora, po nalazima u novoj studiji. Istraživači su takođe pohvalili 135 zelenih pijaca s hranom proizvedenom u okolini, pa je i to doprinijelo da Beč postane najzeleniji među gradovima na spisku.

Za novu listu uzeto je pedeset gradova s najrazvijenijim turizmom. Na njoj su Minhen i Berlin zauzeli drugo odnosno treće mesto. Prate ih redom Madrid, Sao Paulo, Mančester, Lisabon, Singapur i Amsterdam. Vašington, prestonica Sjedinjenih Američkih Država, na začelju je među deset najzelenijih gradova.

Gotovo pola stanovnika Beča, šampiona u kategoriji World’s Greenest Cities, ima godišnju karticu za javni prevoz, naglasila je organizacija. To ga čini izuzetno snažnim u segmentu mobilnosti.

“Rodno mjesto modernizma ima sijaset svježih ideja o mobilnosti i javnim parkovima. Ali ova posvećenost vezana je za istoriju metodičnog urbanizma, koji je svijetu podario sve od Gradskog parka (otvorenog 1862), koji je inspirisan engleskim vrtovima, do pravog nacionalnog parka (Nationalpark Donau Auen), koji se nalazi odmah izvan grada”, izjavio je Chris Fair, predsjednik i generalni direktor Resonance Consultancyja.

Istraživanje najzelenijih gradova bilo je oslonjeno i na zagađenost vazduha mjerenu prisustvom čestica PM10, potrošnju vode po glavi stanovnika, veličinu površina za pjješake i dostupnost recikliranja i mesta za kompostiranje. Treba napomenuti i da je Beč po kvalitetu života u anketi Quality of Living Survey 2019 proglašen najboljim desetu godinu zaredom.

Minhen je zauzeo drugo mjesto, a Berlin je treći među najzelenijim gradovima.

Best Cities je ukazao na nalaze iz nedavne studije s Univerziteta Harvard da je većina pridruženih stanja i oboljenja koja povećavaju opasnost od umiranja od zaraze virusom korona povezana s dugotrajnom izloženošću zagađenom vazduhu. Rezultati se podudaraju s ranijim izvještajima o razlici između stopa smrtnosti u čistijim i zagađenijim područjima.


Izvor: balkangreenenergynews.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog