Intervju

Горан Рачић: Позивамо грађане да љетују широм Републике Српске и новац оставе у домаћој каси

Пред прерађивачком индустријом која је жила куцавица привреде је веома тежак период, јер инострани партнери отказују наруџбе, због чега ће повећање домаће потрошње у идућем периоду, уз подршку фондова које оснива Влада РС, бити замајац и генератор оживљавања домаће индустрије.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, нагласивши да прерађивачка индустрија у Српској запошљава око 57.000 радника.

Процјене показују да 50 одсто прерађивачке индустрије не ради. Неће бити лако стати на ноге, јер ће опоравак те гране зависити и од земаља из ЕУ, које су нама најзначајнији спољнотрговински партнери - рекао је Рачић.

Већина привредника јуче је након скоро два мјесеца почела да ради, колику су штету претрпјели због пандемије вируса корона?

РАЧИЋ: Компаније које нису радиле у протеклом периоду су највећи губитници. Скоро 33.000 радника није радило. Све то оставиће посљедице на јавну потрошњу, пад прихода и ПДВ-а.

Које дјелатности су претрпјеле највећу штету?

РАЧИЋ: Прерађивачка индустрија која са више од 12 одсто учествује у креирању БДП-а има велике проблеме. Штету сабирају текстилци, као и дрвопрерађивачи, чији производи чекају на лагеру, јер продавнице намјештаја у иностранству не раде. Тежак период је пред њима, јер “ИКЕА” с којом послује већина фирми ни у мају неће имати наруџбе. Оштећени су и угоститељи којима није био дозвољен рад, као и сектор саобраћаја.

Шта ће бити са уплаћеним туристичким аранжманима?

РАЧИЋ: Новац који су добили од грађана прослиједили су у хотеле у иностранству. Уколико би сви сада затражили поврат новца, туристичке агенције би биле принуђене да покрену стечај. Агенције су спремне да грађанима понуде замјенска путовања, која би требало да реализују до краја 2021. године. Уколико не буду у могућности, након истека тог рока имају 14 дана да грађанима врате новац.

Колика је штета у предузећима која су радила у овом периоду?

РАЧИЋ: У малопродаји је промет смањен и до 30 одсто. Према анализама, продаване су само основне животне намирнице које имају најмање марже, што није обезбиједило ниво профита који би могао да покрије трошкове. Производи за којима није било потражње оптерећују залихе, роби истичу рокови, а то прави проблем и добављачима. Рад хотела није био забрањен, али је уведен полицијски час, затворене границе и ресторани, тако да хотели од половине марта па до данас нису имали ниједног госта.

Колико је радника остало без посла у протекла два мјесеца?

РАЧИЋ: Чињеница је да је у РС најмањи број радника остао без посла. У ФБиХ је отпуштено више од 20.000 запослених, о Србији и Хрватској да не причамо, док је код нас ријеч о нешто више од 2.000 радника, од којих је половина била запослена на одређено вријеме. За похвалу су потези фабрика попут “Беме” и “Дермала”, које су запослиле нове раднике и у јеку кризе.

Које су мјере предузете за опоравак привреде?

РАЧИЋ: За март су исплаћени доприноси, док ће у априлу радницима бити исплаћена минимална плата и доприноси, а сличне мјере настојимо да креирамо и за мај. Омогућено је пролонгирање уплата пореза на доходак и обавеза по завршном рачуну, а трећи пакет мјера односиће се на помоћ у обнављању производње и повратак на тржиште. Због тога ће бити формиран гарантни фонд, који ће имати почетни капитал од око 100 милиона КМ, који би служио као гаранција компанијама за кредите, затим компензациони фонд, из којег би биле исплаћиване плате радницима и трећи фонд за подршку локалним заједницама.

Колико ће бити потребно времена да привреда стане на ноге?

РАЧИЋ: Ако бисмо се у посљедњем кварталу ове године вратили на нормалан ниво производње какав је био прије почетка кризе, могли бисмо бити задовољни. Вирус нам је пореметио све планове, према прогнозама очекује нас пад БДП-а од око пет одсто.

Колико је у овој ситуацији значајна кампања “Наше је боље”?

РАЧИЋ: Показало се да се морамо ослањати на властите ресурсе, а с тим у вези позивамо грађане да ове године љетују широм Републике и новац оставе у домаћој каси, што ће нам помоћи да се извучемо из кризе. Било би корисно да као једна од мјера за оживљавање туризма буду уведени одређени туристички ваучери, као што је то урадила Србија.

Шта је са доласком иностраних пословних партнера?

РАЧИЋ: Затражили смо од Владе РС и Савјета министара БиХ да буде омогућен долазак пословним људима у Српску по строго дефинисаним процедурама. Сви морају бити тестирани и тестови не смију бити старији од 24 часа и мора бити прецизно дефинисано мјесто боравка, рута кретања. Влада је у петак уважила тај захтјев и остаје да буду дефинисани детаљи.

Солидарност

Привредници су показали велику солидарност у доба пандемије иако су и сами требали помоћ. Колико је то значајно?

РАЧИЋ: Наши привредници су се брзо преоријентисали и почели да шију заштитне маске. Воде се преговори да би наше компаније шиле маске за тржиште Аустрије и Њемачке и могуће да ће одређена количина бити испоручена до краја мјесеца. Све те компаније прве залихе су послале у хуманитарне сврхе и то је похвално.

 

Извор: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog