Svijet

Уједињене нације, светски мир у доба коронавируса

Немачка и Естонија су Савету безбедности Уједињених нација поднеле предлог резолуције којом се предвиђа обустављање свих непријатељстава док траје пандемија коронавируса. Нови нацрт замишљен као замена за неуспелу француску иницијативу коју су, недавно, блокирале Сједињене Америчке Државе.

Две несталне чланице Савета безбедности поделиле су нацрт резолуције којим се тражи обустављање непријатељстава, како би се локалним властима омогућило да се на ваљан начин ухвате укоштац са пандемијом коронавируса.
 
Предлог Немачке и Естоније представљен је амбасадорима чланица Савета безбедности током видео-конференције. Седница није била јавна.
 
Суштински, нови предлог представља скраћену и прецизнију верзију ранијег француског нацрта, који су на свеопште изненађење блокирали представници Вашингтона, објашњавајући овај потез жељом да позив за прекид ватре буде упућен са адресе генералног секретара УН Антонија Гутереса.
 
До сада, једино је Кина подржала идеју о глобалном прекиду ватре и затражила да Савет безбедности такву резолуцију усвоји што је пре могуће.
 
Део проблема лежи и у чињеници да Вашингтон тражи да се у резолуцији ни на који начин не помиње Светска здравствена организација, претећи да ће у противном искористити право вета. Кина, пак, једнако одлучно тражи да СЗО буде део текста.
 
 
Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog