Vijesti

У Републици Српској 23 собе позитивне на вирус корона

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 550 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 23 особе у Републици Српској.

Девет особа је мушког пола, а 14 особа је женског пола. Двије особе мушког пола су млађе животне доби, три средње и четири старије животне доби. Пет жена је старије животне доби, шест средње и три млађе животне доби. 

Према мјесту пребивалишта, осам особа је из Бањалуке, пет из Гацка, по двије из Добоја и Приједора, и по једна особа је из Брода, Дервенте, Костајнице, Модриче, Српца и  Лакташа.

Код 11 особа је утврђено да се ради о блиском контакту са лицима код којих је раније потврђено присуство новог вируса корона, док код осталих није наведена јасна епидемилошка веза са позитивним случајем. Четири особе су хоспитализоване у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

У протекла 24 часа тестирано је 77 радника Универзитетског клиничког центра Републике Српске и сви налази су негативни. Сви тестирани радници из других здравствених установа из Бањалуке, Лакташа, Бијељине, Гацка, Зворника, Фоче и Невесиња су такође негативни на нови вирус корона. 

Тестиране су и 144 особе из локалних карантина или објеката за изолацију. Позитиван тест на вирус корона потврђен је код једне особе из карантина у Гацку. 

До сада је у Републици Српској потврђенo је 1.168 случајева вируса корона, од посљедица COVID 19 преминулo je 79 особa, а опоравилo се 511 особа.

Од почетка епидемије укупан број тестирања у Републици Српској је 19.108.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечe 102 особe са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 34 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а седам особа је на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 18 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) су 34 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је 55 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву једна, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору седам пацијента, у Болници у Градишци девет пацијената и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 181 особа, у Студентском дому у Требињу осам, у Дому ученика Бијељини двије особе, и у Дому ученика у Добоју 26 особа. У објектима за изолацију у Источном Сарајеву, Зворнику, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.783 особе, а надзор је завршен код 30.013 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона. 

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog