Svijet

Politiko: Zaboravite Šengen. Dobro došli u 1980-e.

Evropsko područje slobodnog putovanja, koje čine 22 zemlje EU plus Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn, pretrpili su iskustvo gotovo na ivici smrti, kada je većina zemalja članica ponovo uspostavila kontrole na granicama u namjeri da uspore širenje koronavirusa.

To je dozvoljeno prema šengenskim pravilima ukoliko je ugrožena javna politika ili unutrašnja bezbjednost zemlje, ali ipak nema naznaka kako vratiti slobodno kretanje u život. To je ono što Komisija želi razmotriti u paketu koji je usvojila danas, izdajući smjernice zemljama EU o tome kako ukinuti unutrašnje granice i ograničenja putovanja.

To je duboko osjetljivo pitanje za zemlje poput Grčke, Italije i Španije, koje se oslanjaju na oživljavanje turizma kako bi pomogle očuvanju svoje ekonomije, piše Politiko.

„To je poput putovanja vremenom u mračnu i daleku prošlost. Sada se moramo vratiti u budućnost. Vratimo se normalnosti i to moramo učiniti čim zdravstvena situacija to dozvoli“, izjavila je prošle sedmice komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson parlamentu.

Komisija je predstavila pristup u dva koraka. Prvo, zemlje sa uporedivom epidemiološkom situacijom, kako je procijenio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, trebale bi ukloniti ograničenja putovanja među sobom pod uslovom da još uvijek poštuju socijalnu distancu. To bi, na primjer, moglo stvoriti probleme Grčkoj koja dovodi britanske turiste, jer je koronavirus dosta jače pogodio Veliku Britaniju.

Tek bi se u drugoj fazi otvorilo cijelo šengensko područje i šire.

Za sada je putno područje splet jednostranih zatvaranja granica i bilateralnih turističkih sporazuma.

Petra De Sater, predsjedavajuća odbora za unutrašnje tržište Evropskog parlamenta kazala je da neće biti lako obnoviti funkcionalnost Šengena jer "smo zaista na ivici napetosti između nadležnosti EU i zemalja članica.“

Neke zemlje su se grupisale. Litvanija, Letonija i Estonija prošle su se sedmice složile da ukinu ograničenja putovanja i obvezu da od ovog petka prođu dvonedjeljni karantin za svoje državljane. Ljudi koji se vraćaju iz drugih zemalja i dalje će morati u samoizolaciju.

Francuska i Velika Britanija dogovorile su se da putnicima iz Francuske omoguće putovanje bez karantina, izjavili su britanski premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron u zajedničkoj izjavi u nedjelju. Međutim, to nije potvrđeno u izlaznoj strategiji Velike Britanije objavljenoj u ponedjeljak.

Evropska komisija očekuje da će Velika Britanija "primijeniti istu vrstu izuzeća na dolaske iz drugih zemalja članica koji su u sličnoj epidemiološkoj situaciji kao i Francuska", rekao je portparol Komisije u utorak, jer bi bilo nezakonito prema EU zakonodavstvu diskriminisati na temelju nacionalnosti. Međutim, moguća je diskriminacija na osnovu prebivališta, ako je zasnovano na epidemiološkoj procjeni.

Na kontinentu, belgijska ograničenja na "nevažna" prekogranična putovanja postala su iritantna. Parlament Beneluksa, koga čine imenovani poslanici iz Belgije, Holandije i Luksemburga, radi na prijedlozima kako bi „stanovništvu ponudili perspektivu otvaranja granica između tri zemlje“, saopšteno je prošle sedmice.

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen rekla je još u aprilu da će Evropljani pronaći „pametna rješenja“ za odlazak na odmor u ovoj godini.

Grčka radi na ideji da omogući dolazak turistima koji bi napravili test prije putovanja. "Oni mogu ući u avion ssamo s negativnim testom ili pozitivnim testom na antitijela", rekao je premijer Kiriakos Micotakis za Si-En-En prošle sedmice, prenosi Politiko.

Ipak, nije naučno utvrđena pouzdanost takvih testova ili da se stvara imunitet na virus nakon što ste ga preležali, i SZO trenutno savjetuje protiv tog pristupa.

Popularne turističke destinacije nadaju se sklapanju ugovora sa zemljama za koje smatraju da imaju mali rizik od širenja virusa.

Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli rekao je lokalnim medijima da je Zagreb u razgovorima s Češkom o mogućnosti stvaranja vazdušnog koridora koji će omogućiti Česima da odmore u Hrvatskoj.

Hrvatska želi uvesti protokol o putovanju na nivou cijele EU-a „s uzajamno usklađenim propisima, istovremeno dopuštajući svakoj zemlji da se prilagodi svemu tome zavisno o razvoju situacije unutar svojih granica… o čemu se trenutno razgovara“, rekao je portparol za trenutno hrvatsko predsjedavanje Evropskim savjetom dodajući: "Hrvatska će tokom ovog mjeseca i u narednom periodu razgovarati o mogućnostima bilateralnog otvaranja granica, zavisno o interesima pojedinih zemalja."

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger, koja je u aprilu rekla da će Austrija rado primiti Nijemce za praznike, rekla je da je ponovo uvjerena da je pozicija Austrije dobra i da postepeno i dozirano može da otvara granice.

Austrija je uspjela zadržati smrtnost ispod 700 i "uz stalno praćenje broja zaraza - trebali bismo se postepeno vraćati otvoranju granica", rekla je Kostinger..

U Portugalu je premijer Antonio Kosta rekao da bi nacionalni i međunarodni turizam trebao nastaviti od jula. Ali granica sa Španijom, gdje je epidemija odnijela više od 26.000 života, još uvijek je zatvorena.

Složenost situacije sa zdravstvenog, pravnog i političkog stanovišta neće se uskoro raščistiti. 

„Ovo je vrlo težak zadatak. Države članice su nekoordinisano uvele različite mjere. Odvijanje tih različitih nacionalnih ograničenja potrajaće neko vrijeme“, rekla je komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson prošle sedmice.

Obnova punog Šengena biće pitanje mjeseci, a ne sedmica, rekli su zvaničnici EU.

 

Frontal/D.S.
 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog