Vijesti

Ransomware (тзв.софтвер за уцјењивање) у фокусу кампање о сајбер пријетњама током пандемије COVID-19 - #WashYourCyberHands

У фокусу Интерполове кампање #WashYourCyberHands коју Министарство унутрашњих послова Републике Српске подржава са циљем подизања свијести грађана о потенцијелним опасностима и препознавању сајбер напада у вези са избијањем пандемије COVID-19 јесте ransomware (тзв. софтвер за уцјењивање).

Болнице, медицински центри и јавне установе налазе се на мети сајбер криминалаца који нападају софтвером ransomware, јер су установе окупиране здравственом кризом и не могу да приуште да буду изван својих система, а криминалци вјерују да ће им се вјероватно  платити откупнина.
 
Софтвер randsomware може ући у њихове системе путем е-поште која садржи заражене везе или прилоге, компромитоване податке о запосленима или може ући коришћењем рањивости у систему.
 
Ransomware је malware (злоћудни рачунарски програм) који закључа ваш рачунар и мобилне уређаје и криптује ваше електронске датотке. Ако се то догоди, ваши подаци су недоступни ако не платите откупнину.
 
Нема гранације да ће вам подаци бити декриптовани, те је наш савјет да ову откупнину не плаћате. На интернет страници www.nomoreransom.org могу се пронаћи кључеви за октључавање неких верзија randsomware софтвера.
 
Нажалост, чест случај у свијету је да кад ransomware стигне на уређај корисника, тај корнисик може врло мало направити уколико немате унапријед сачуване податке или сигурносни софтвер.
 
Препорука за све грађане је да направе сигурносну копију свих важних датотека и да их чувају их независно од система (нпр. у cloud ,, облаку“, на вањском диску), да на рачунару и мобилним уређајима инсталирате најновији антивирусни софтвер, обезбједите гејтвеј (мрежне пролазе) у е-пошти да бисте спријечили пријетње путем нежељене поште, осигурајте недостатке/ рањивости администрације система које нападачи могу злоупотијебити, онемогућите трећу или застарјелу компоненту која би се могла користити као улазна тачка; преузмите мобилне апликације или било који други софтвер само са поузданих платформи и обављајте редовне здравствене претраге на рачунару или мобилним уређајима.
 
Ако верујете да сте жртва злочина, обавијестите надлежну полицијску станицу или Одјељење за високо технолошки криминалитет МУП-а Републике Српске на имеил vtk@mup.vladars.net.
 
 
Фронтал
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog