Vijesti

Novi izvještaj Frontexa: Korona zaustavila migrante na balkanskoj ruti

Broj ilegalnih migranata koji u EU ulaze preko zapadnobalkanske rute u aprilu je manji za 94 odsto u odnosu na isti period lani, navedeno je u najnovijem Frontexovom izvještaju o stanju ilegalnih migracija.

Kako je istaknuto, u tom periodu zabilježeno je stotinak ulazaka, što je najniži broj još od 2009. godine.

Iako to nije eksplicitno navedeno, može se zaključiti da je glavni razlog velikog pada broja novopridošlih migranata preko zapadnog Balkana virus korona, koji je paralizovao sve zemlje koje se nalaze na ruti.

Međutim, kada se uz april statistikom obuhvati i period neposredno prije izbijanja korona krize od početka godine i uporedi s prva četiri mjeseca prošle godine, proizlazi da je ove godine priliv ilegalnih migranata preko zapadnog Balkana veći za 60 odsto, odnosno oko 6.000 ljudi. Iako to nije eksplicitno navedeno, može se zaključiti da je povećanom broju migranata neposredno prije korona krize doprinijela odluka vlasti Turske da otvore granicu sa susjednom Grčkom. U tom periodu je u Grčku ušlo više od 100.000 ilegalnih migranata, od kojih su dio grčke vlasti spriječile da nastave put ka centru Evrope, a dio je potisnut nazad u Tursku.

Podaci kojima Frontex raspolaže u izvještaju su da je u prva četiri mjeseca preko našeg regiona u EU ušlo 5.987 ilegalnih migranata.

"Glavna ruta vodi od Grčke preko Sjeverne Makedonije i Srbije, gdje se račva prema Albaniji, Crnoj Gori i BiH, mada situacija u tom regionu nije kritična", naglašeno je.

Inače, ukupan broj registrovanih ilegalnih ulazaka u EU je 26.650, što je, kako je istaknuto, otprilike kao u istom periodu lani.

Najveći pad u detektovanju ilegalnih prelazaka u aprilu je na istočnom dijelu Sredozemnog mora, gdje je, kako su istakli, 99 odsto manje prelazaka nego prethodnog mjeseca. Od januara do aprila je u tom području, kako je istaknuto, registrovano 11.200 ilegalnih prelazaka granice, što je, kako su naglasili, za 18 odsto manje nego lani. Na ovoj ruti najviše je bilo Avganistanaca uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice.

U raspravi u Evropskom parlamentu, koja je održana na ovu temu u srijedu, istaknuto je da je ukupno gledano prošle godine zabilježeno 92 odsto manje ilegalnih prelazaka granice EU u odnosu na 2015. godinu i špic migrantske krize, kada je ušlo 1,8 miliona ilegalnih migranata.

Na temu migranata juče je u Sarajevu održan sastanak Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima, Ismira Juska, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Nusreta Selimovića, policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, i Petera fon der Overarta, šefa Misije IOM-a u BiH. Kako je saopšteno, konstatovano je da se u zemljama okruženja nalazi veliki broj migranata koji čekaju šansu da se prebace u EU preko našeg regiona. Kako je istaknuto, u Grčkoj se nalazi oko 100.000 migranata, a u Srbiji između 7.000 i 8.000.

Ujić je istakao da je u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata, a evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i njihovo prisustvo u urbanim dijelovima grada.

Kako je saopšteno, na sastanku je dogovoreno da će se uložiti dodatni napori,  postaviti dodatne fizičke barijere i ograde oko privremenih prihvatnih centara, te  angažovati dodatni broj osoblja u cilju sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara.


Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog