Društvo

Mаске обавезне и за дјецу старију од шест година

У прелазном периоду када се враћамо у нормалан јавни живот морамо испоштовати одржавање физичке дистанце, а значајно је и да се носе маске, којe су обавезне и за дјецу старију од шест година.

Рекла је то специјалиста епидемиологије у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.

Она је додала да се ношење маски код дјеце до двије године не препоручује због опасности од гушења, а код дјеце до шест година уз надзор родитеља.

- Код старије дјеце од шест година препоручује се кориштење маски као за одрасле - изјавила је Аћимовићева на конференцији за новинаре у Бањалуци о епидемиолошкој ситуацији у Српској.

Упозорила је да и у периоду ублажавања мјера донесених раније ради спречавања ширења вируса корона становништво треба да буде опрезно.

Аћимовићева је рекла да је Институт на том плану већ објавио низ препорука за поступање у свакодневном животу, те додала да су истраживања на Западу показала да је ношење маски спријечило масовније ширење вируса и раст обољелих.

- Маску треба носити увијек, када год имамо прилику и када смо у контакту са другим људима, чак и напољу јер и ту постоји ризик од заразе. Ношењем маске спречавамо да се капљице које излазе из уста шире у околину када кијамо и кашљемо, говоримо гласно, пјевамо и слично - каже Аћимовићева.

Она је рекла да се мјере у цијелој Српској релаксирају, али да ће у одређеним подручјима долазити до пооштравања и појачавања истих уколико повремено дође до раста броја заражених.

- Примјер за тако нешто је Гацко и зато је битно пратити ситуацију и прилагођавати препоруке да се спријечи даље ширење вируса - навела је Аћимовићева.

Када је ријеч о појединим тврдњама да Српска лоше стоји по броју заражених у односу на регион, Аћимовићева је рекла да су бројке такве јер се у Српској тестирања спроводе широко, те да се тестирају и људи који немају симптоме.

Она је рекла да се, између осталих, тестирају здравствени радници, те запослени у предшколским установама, старачким домовима и продавницама.

- Нису имали никакве симптоме, али међу њима смо налазили позитивне на вирус, а касније и у њиховим контактима. Друге земље тестирају само особе које имају симптоме, у тешком су стању и имају епидемиолошке везе - напоменула је Аћимовићева и додала да је Српска успјешно зауставила први удар вируса.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog