Svijet

Poslije 200 godina života na litici, mještani kineskog sela su dobili stanove u gradu

Mještani sela smještenog na litici visokoj 800 metara u sjeveroistočnoj Kini, poznati su svijetu po merdevinama koje su ih povezivale sa svijetom, sada su dobili nove domove u gradskom stambenom naselju.

Selo Atuler, staro 200 godina nalazi se u kineskoj provinciji Sičuan dospjelo je u novine širom svijeta 2016. godine kada se pojavila fotografija na kojoj su prikazana djeca koja se spuštaju niz nestabilne merdevine od ratana na putu do škole.

Mještanima je potrebno 2 sata da se popnu uz merdevine koje su ih spajale sa ostatkom svijeta. Na svojim leđima ljudi su nosili svoje proizvode koje bi prodavali na pijaci. Lokalne vlasti su su zamiijenili nestabilne merdevine od ratana koje su mještani pravili. Selo je dobilo metalne merdevine koje su im olakšale i skratile put.


Ove sedmice, članovi 84 domaćinstva su se zauvijek oprostili do "nebeskih stepenica".  Mještani sela su dobili stanove u gradu Žaojue, udaljenom od 70 kilometara, prenosi Si-En-En.

Stanove su dobili preko projekta lokalne vlade radi suzbijanja siromaštva. Stanovi su oprejmljeni i kvadratura varira od broja članova domaćinstva. 

Selo Atuler je postalo turistička atrakcija. U 2019. godini preko 100 hiljada turista je posjetilo selo. 

 
 
Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog