Vijesti

У Српској 22 нова случаја заразе корона вирусом

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 522 лабораторијска узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 22 особе у Републици Српској.

Ријеч је о девет мушкараца и 13 жена. Четири особе мушког пола су млађе животне доби, три средње и двије особе су старије животне доби. Три особе женског пола су млађе животне доби, двије средње и осам је старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта седам особа је из Бањалуке, четири особе су из Лакташа, по  двије особе су из Градишке и Гацка, и по једна особа је из Кнежева, Челинца, Котор Вароши, Прњавора, Мркоњић Града, Модриче и Теслића. 

Седам особа је хоспитализовано, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама. Укупно 18 особа није могло да наведе јасну епидемиолошку везу, док су четири особе навеле контакт са позитвним лицима.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је и још 54 здравствених радника из Бањалуке, Приједора, Градишке, Дервенте, Добоја и Требиња, а позитиван тест на нови вирус корона потврђен је код једне медицинске сестре из Унвирезитетског клиничког центра Републике Српске.

Такође, тестирана су укупно 22 васпитача из дјечијих вртића у Бањалуци, Лакташима, Модричи и Челинцу. Нови вирус корона потврђен је код једног радника предшколске установе у Модричи, због чега ће надлежне службе спровести све потребне епидемиолошке мјере.

Тестирани су и радници из домова за старија лица из Бањалуке и Градишке, и сви  резултати су негативни. У посљедња 24 часа тестирано је и још 38 особа из објеката за изолацију, и ови резултати резултати тестова су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.266 случаја вируса корона, а укупно су преминуле 92 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона (у посљедња 24 часа једна особа по пријави УКЦ РС и једна женска особа старије животне доби по пријави Дома здравља Теслић).

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 638 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 21.309 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 79 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 33 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената. 

Код три пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три пацијента имају подршку кисеоничке маске. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 10 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) су 23 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом. 

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је 56 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 11 пацијената, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору 14 пацијената и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента, и у Болници у Градишци је шест пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 155 особа, 16 особа је у Студентском дому у Требињу, двије особе су у Дому ученика у Бијељини и 27 особа је у Дому ученика у Добоју.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.784 особе, а надзор је завршен код 28.025 особа. 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона. 

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog