SARS-CoV-2

Koronavirus: Poziva se na istraživanje globalnog odgovora na pandemiju Covid-19

Globalni zdravstveni lideri trebali bi na sastanku ove sedmice zatražiti nezavisno preispitivanje međunarodnog odgovora na pandemiju Covid-19.

Predstavnici iz 194 države članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaće se virutelno na 73. godišnjici Svjetske zdravstvene skupštine, piše Bi-Bi-Si.

Pandemija koronavirusa zauzeće centralnu fazu sastanka, te ključno pitanje će biti kako je virusom zaraženo više od 4,5 miliona, a umrlo više od 300.000.

Svake godine zemlje se zajedno okupljaju kako bi pregledale rad zdravstvene agencije UN-a i postavile njene prioritete za narednu godinu.

Više od 120 zemalja podržalo je poziv za istragu o porijeklu Covid-19, dok koalicija predvođena SAD-om agresivno lobira zemlje da podrže kandidaturu Tajvana da prisustvuje kao promatrač. Kina je blokirala Tajvan, za koji Peking tvrdi da je dio Kine, da prisustvuje sastanku od 2016. godine, pošto su se odnosi između Pekinga i Tajpeda pogoršali nakon izbora Tsai Ing-wen iz Tajvanske demokratske napredne stranke. Uoči dvodnevne konferencije, koja će se održati danas i koja će biti održana preko video konferencije, Kina je optužila države članice da su politizirale taj sastanak, prenosi Gardijan

Očekuje se da će Evropska unija voditi međunarodni poziv, zajedno sa zemljama članicama a uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju i Novi Zeland, radi istrage kako se rješava globalna pandemija i koje se lekcije mogu naučiti.

Portparol EU Virdžinija Batu-Henrikson rekla je da je potrebno odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja u sklopu bilo koje revizije.

"Kako se širila ova pandemija? Koja je epidemiologija koja stoji iza toga? Sve je to apsolutno ključno za nas koji idemo naprijed. Izbjeći ćemo drugu pandemiju ove vrste."

Ali, rekla je i da sada nije vrijeme za ulazak u "bilo kakvu igru krivice".

SZO bi trebala zastupati interese svih svojih država članica na jednak način, ali našla se u središtu političke bitke između Kine i SAD-a.

Kulminiralo je prošlog mjeseca kada su Sjedinjene Američke Države - najveći pojedinačni donator SZO - povukle sredstva za agenciju nakon što ih je američki predsjednik Tramp optužio za loše upravljanje i prikrivanje širenja virusa u Kini.

Očekuje se da će u skupštini dodijeliti veća ovlaštenja SZO-u, što bi omogućilo inspektorima da odlaze u zemlje na početku izbijanja, te da izvrše nezavisne istrage.

Od zemalja se trenutno traži da obavijeste SZO o rastućim bolestima u svojim zemljama kao dio Međunarodnih zdravstvenih propisa. 

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog