Region

Густо немачко сито за раднике с Балкана

Грађевински радници, неговатељице, кувари и конобари убудуће ће теже добијати радне визе.

Због несагласја у немачкој владајућој коалицији, грађевински радници, неговатељице, кувари и конобари са западног Балкана ће убудуће много теже легално долазити до посла у Немачкој.

И пре него што је пандемија короне почела да успорава привреду најјаче земље ЕУ политичари Хришћанско-демократске уније су се успротивили да се после истека 2020. омогући запошљавање људи с простора екс-Југославије.

Спорни пропис ступио је снагу у јануару 2016. године и омогућио је радницима из Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Србије и с Косова да добију радну визу за Немачку и без знања немачког језика и професионалних квалификација.

Како јавља други канал немачког јавног сервиса ЗДФ, у странци канцеларке Ангеле Меркел се питају може ли Немачка да настави да годишње прима десетине хиљада нискоквалификованих радника с Балкана. У почетку је влада је намеравала да без много речи продужи важење овог прописа, али је почетак рецесије због здравствене кризе утицао на ЦДУ да почне да мења став о том питању.

Посланик демохришћанског блока задужен за унутрашњу политику Матијас Миделберг поручује да због све веће незапослености у Немачкој не би смело да се тек тако продужи важење овог правилника за наредну годину. Подршка оваквом мишљењу стигла је и од парламентарца десничарске Алтернативе за Немачку који каже да је тај пропис био сулуд и без короне.

Али немачки грађевински грађевински сектор поручује да му је потребна радна снага с Балкана. Феликс Паклепа из Централног савеза немачког грађевинарства истиче да ће без радника из југоисточне Европе доћи до проблема у том сектору.

И Социјалдемократска партија Немачке (СПД), друга чланица владајуће коалиције, инсистира на продужењу овог правила.

Посланица Уте Фогт наглашава да је то правило велики успех.

„Прихватили смо да је Немачка земља имиграције и коалициони партнер не би то сваки пут требало да доводи у питање”, каже ова посланица.

Конзервативци, међутим, нису баш потпуно јединствени по о овом питању. Тако је страначка групација која се бави радним правом и грађевинарством позитивнија према продужењу важења овог прописа. Ипак, за гастарбајтере с ових простора немачко сито ће бити гушће. На недавном састанку посланичког клуба демохришћана постигнут је, ипак, договор о продужењу овог „балканског правила”, али уз снажно ограничене услове.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog